ČSSD chce měnit "střet zájmů"

Adam Junek, Zdeněk Mihalco
11. 3. 2007 13:45
Praha - Zpřesnit a zprůhlednit zákon o střetu zájmů chce nejsilnější opoziční strana ČSSD.
Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V Otázkách Václava Moravce tuto informaci sdělil šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek.

"Nevím, kdy přesně. Z toho mě nezkoušejte. Od předkládání zákonů je zde především vláda," uvedl Paroubek. Podle informací deníku Aktuálně.cz už ČSSD novelu připravuje a předložena poslancům by měla být na konci března.

"Připravuji zhruba deset bodů, které mají zákon o střetu zájmů zpřesnit a upravit," řekl deníku Aktuálně.cz šéf imunitního výboru Miloslav Kala (ČSSD).

Zveřejňování majetkových poměrů

Nejvýznamnější změnou je možnost zveřejňovat informace z majetkových přiznání politiků.

"Poslanci, senátoři a členové vlády musí být připraveni na zájem médií o jejich majetkové poměry," míní Kala. Proto je podle připravovaného návrhu možné tyto informace zveřejnit.

U dalších veřejných činitelů jako jsou soudci či členové rady centrální banky by měla být nadále majetková přiznání k nahlédnutí, ale bez možnosti "bezdůvodného" zveřejnění.

"Majetkové přiznání může být například pro novináře základem pro investigativu, ale jen tak zveřejnit, že si nějaký soudce koupil jachtu, to smysl nemá," tvrdí Kala.

Miloslav Kala
Miloslav Kala | Foto: ČSSD

V návrhu pak jasně říká, že přiznání se poprvé podle těchto pravidel bude podávat až za probíhající rok.

K dalším drobným změnám patří vytvoření databáze starých přiznání či zpřísnění povinnosti informovat o "svém střetu zájmů" při hlasování jako zastupitel či poslanec.

"Jednám ještě s nevládními organizacemi jako Oživení. Navrhují, aby bylo takovéto oznámení zveřejňované a dohledatelné či aby takovouto povinnost měla i strana jako celek," říká sociální demokrat Kala.

Čunek souhlasí

Se zpřísněním a zpřehledněním zákona souhlasí také předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

V České televizi dnes řekl, že je rozhodně pro přísnější majetková přiznání politiků. "Přísná majetková přiznání by politici měli podávat už v době, kdy vstupují do politiky," řekl Čunek.

Média a realita

Podle vyjádření politiků se zdá, že novela by měla být schválena.

Michal Štička z nevládní organizace Transparency International však tvrdí, že v médiích se sice politici zasazují o přísné zákony, které by omezovaly možnost politické korupce, málokterý zákon však skutečně schválí. "Ve Sněmovně pak politici prosazují něco zcela jiného, než o čem mluví v médiích," kritizuje Štička.

Štička zdůraznil, že Česko patří mezi nejzkorumpovanější země v Evropě. Problémem je podle něj právě takzvaná velká, tedy politická korupce.

 

Právě se děje

Další zprávy