Střet ve vládě, Kalousek poslal kontrolu na Vondru

Domácí Domácí
20. 10. 2010 8:10
Ministerstvo financí se rozhodlo zkontrolovat hospodaření českého předsednictví EU
Alexandr Vondra vedl české přípravy a předsednictví EU.
Alexandr Vondra vedl české přípravy a předsednictví EU. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dokumenty Úřadu vlády z let 2007 až 2009, týkající se předsednictví Česka v EU, projdou hloubkovou kontrolou ministerstva financí.

Podle Hospodářských novin se tak vyostřuje další spor ve vládě, protože šéf financí Miroslav Kalousek poslal své lidi prověřit období, kdy sekci na vládě vedl tehdejší vicepremiér pro evropské záležitosti a dnešní ministr obrany Alexandr Vondra.

Ten přitom před několika měsíci rozjel rozsáhlý audit na ministerstvu obrany, zasahující mimo jiné zbrojařské obchody firmy Omnipol, ovládané Kalouskovým přítelem Richardem Hávou.

"Časová shoda s tím, kdy jsem začal prověřovat zakázky na ministerstvu obrany, je pozoruhodná," řekl listu Vondra.

Kalousek úvahu, že chystá cílený protiútok na Vondru, označil jako paranoidní: "Jde o standardní kontrolu celého úřadu. Nevím jak se generuje, co a kdy se zrovna půjde kontrolovat."

Jak nedávno upozornilo Aktuálně.cz, Vondrovy prověrky na obraně odkryly miliardové částky, které Omnipol Kalouskova přítele díky ministerstvu obrany vydělává na zprostředkovatelských zakázkách.

Prověrku hospodaření EU přitom proti Vondrovi vede odbor rozpočtu, který na ministerstvu financí spadá pod kontroverzního náměstka Martina Bartáka - muže, který o obchodech na obraně roky rozhodoval coby první náměstek a pak i ministr v úřednické vládě Jana Fischera.

 

Právě se děje

Další zprávy