Středočeská ČSSD brzy zvolí nové vedení, řekl Sobotka

ČTK ČTK
5. 6. 2012 12:17
Strana musí co nejdříve svolat krajskou konferenci, kde také určí volební kandidáty
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Středočeská organizace ČSSD musí svolat krajskou konferenci, která zvolí nové vedení a určí kandidáty do krajských voleb. Shodlo se na tom politické grémium ČSSD.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání řekl, že pokud se tak nestane, navrhne stranickému ústřednímu výkonnému výboru, aby konferenci svolal sám.

Vedení sociální demokracie tak řeší situaci ve středočeské organizaci ČSSD po zatčení poslance, středočeského hejtmana a volebního lídra středočeských sociálních demokratů Davida Ratha.

Předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš stranickému vedení podle Sobotky slíbil, že svolání krajské konference navrhne krajskému výkonnému výboru na zasedání ve čtvrtek 14. června. Ústřední výkonný výbor se sejde o následujícím víkendu, dodal.

Dolejš potvrdil, že krajskému výboru svolání konference navrhne. Odmítl však odhadnout, zda by se pro návrh mohla vyslovit většina členů výboru. Podotkl, že z 12 okresních konferencí se pro svolání konference krajské vyslovily čtyři. Výbor ale musí svolat krajskou konferenci, jen když se pro ni vysloví alespoň pět okresních organizací.

V čele ČSSD nechce Dolejš Seidela ani Urbana

Nynější předseda středočeské ČSSD tvrdí, že je pro, aby se jeho organizace očistila a znovu získala důvěru občanů. Odmítá ale, aby v jejím čele stáli lidé, kteří se v minulosti kompromitovali jako například náměstek středočeského hejtmana Zdeněk Seidel a poslanec Milan Urban.

Urbanovi Dolejš vyčítá, že se v minulosti potají v Itálii sešel s někdejším premiérem Mirkem Topolánkem, ministrem dopravy Alešem Řebíčkem a dalšími politiky ODS.

Ratha policisté zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Policie tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Poslanec obvinění odmítá, myslel si prý, že v krabici bylo víno. Za přijetí úplatku mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Vedení ČSSD se v úterý zabývalo rovněž situací ve Frýdku-Místku, kde je podezření z manipulace veřejných zakázek, a na příští jednání pozvalo náměstka primátora. Řešilo také situaci v Ústeckém kraji, kde bylo zastaveno čerpání peněz na operační program Severozápad. "Chci mluvit s hejtmankou a s předsedou krajské organizace," uzavřel šéf ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy