Strany Fischerovi naznačily, co má dělat

Petr Holub
8. 10. 2009 20:12
Sociální demokraté například chtějí zamezit dalšímu slučování zdravotních pojišťoven
Jan Fischer má podle stran volnou ruku.
Jan Fischer má podle stran volnou ruku. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rádi si vyslechneme, jak chce premiér Jan Fischer svou vládu dál řídit. Nechceme mluvit do programu, ani do personálních otázek, přesto budeme kabinet úředníků dál tolerovat. Nejvýš budeme mít nějaké konkrétní podmínky.

Zhruba těmito slovy se dá shrnout postoj všech parlamentních stran v čele s ODS a ČSSD před pátečním jednáním o prodloužení mandátu Fischerovy vlády.

Klíčovou se tak stává otázka, s jakými připomínkami občanští a sociální demokraté přijdou.

ODS: tolerance bez podmínek

Co se očekává od Fischerova programu, definovala jako první ve svých šesti prioritách ODS. Schválit rozpočet, zlepšit čerpání evropských dotací, nedávat sněmovně konfliktní zákony, bojovat s krizí, dokončit elektronizaci státní správy a zrušit post ministra pro evropské záležitosti.

"To nejsou podmínky pro toleranci druhé vlády Jana Fischera. Jen naznačujeme problémy, se kterými se bude muset vyrovnat," upřesnil stanovisko strany předseda Mirek Topolánek. Toleranci slíbil bez ohledu na to, jestli Fischer přátelské rady vyslyší, nebo jak se zachovají ostatní.

Topolánkův výčet neodporuje záměrům Fischerovy vlády, nevymezil se proti němu ani předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Vyslechneme si programový návrh Jana Fischera a pak na něj budeme reagovat," popsal další postup své strany.

ČSSD: Vondrušku nedáme

ODS ani ČSSD nechtějí radit, jak má Fischer svou vládu rekonstruovat. Topolánek už oslabil svou kritiku ministra vnitra Martina Peciny. "Jan Fischer musí sám vyhodnotit, jak vládu poškozuje ministr řízený z Lidového domu," glosoval Pecinovu další ministerskou kariéru.

Foto: Czech Turism

ODS pouze doporučuje zrušit post ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho, zároveň kritizuje práci ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky, který je podle Topolánka odpovědný za průtahy v čerpání evropských dotací.

Z celkem sedmi set miliard přidělených Čechům na léta 2007-2013 bylo dosud čerpáno pouze 28 miliard, přitom ani koruna z této částky ještě nebyla vyúčtována Bruselu. Varianta občanských demokratů tak nabízí přesun Füleho na Vondruškovo místo.

Paroubek se však Vondrušky zastává: "Ministerstvo odvádí pod jeho vedením dobrou práci," prohlásil. Vinu na zdržení má podle něho předchozí Topolánkova vláda, která provedla neuvážené personální čistky na všech ministerstvech, které jsou za čerpání odpovědné. Vondruška naopak zachraňuje, co se dá.

Bezchybní ministři

ODS posuzuje Pecinu, Füleho a Vondrušku, které do funkcí nominovali sociální demokraté. ČSSD si bude na oplátku klást podmínky, co smějí a nesmějí ministři doporučení občanskými demokraty.

Sociální demokraté například chtějí zamezit dalšímu slučování zdravotních pojišťoven, do kterých se pustila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, zastavit veřejnou zakázku na odstranění ekologických škod, o které rozhodne do konce roku ministr financí Eduard Janota, či zabránit ministryni spravedlnosti v dalších personálních změnách v justici.

Topolánek však "své" ministry hájí: "Nevidím mezi nimi nikoho, kdo je slabý článek vlády."

 

Právě se děje

Další zprávy