Strach z komunistů zvedl volební účast

Simona Holecová
3. 6. 2006 18:30
Praha - Jde o jedno z největších překvapení letošních voleb: Svůj hlas do volebních uren odevzdalo dle odhadu 64,4 procenta oprávněných voličů.
Volby 2006 v prostorách Poslanecké sněmovny.
Volby 2006 v prostorách Poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Vyplývá to ze přesněného odhadu výsledků voleb, které pro Českou televizi připravila agentura SC&C, jejíž lidé před volebními místnostmi sbírali statistická data.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

VOLIČŮ STÁLE UBÝVÁ

  • Volby do Federálního shromáždění
Rok Účast v % 1990 96,79 1992 85,08
  • Volby do Poslanecké sněmovny
Rok Účast v % 1996 76,41 1998 74,03 2002 58 2006 64,4

Agentura korigovala původní odhad o jedno procento dolů.

Přítomnost téměř dvou třetin lidí u voleb je nečekaná: I nejoptimističtější předvolební průzkumy sociologů hovořily o tom, že k volbám přijde zhruba 56 procent lidí. Před čtyřmi lety přišlo volit 58 procent lidí.

Komu účast pomůže?

Z letošních vysokých čísel zatím podle analytiků nelze říci, zda jde o důsledek agresiví politické kampaně, kterou politici před volbami rozehráli.

Vysoký zisk ODS - agentura SC&C ji přiradila vítězství s podporou 38 procent voličů - však této teorii nahrává. Kampaň mohla vyburcovat i vlažnější příznivce pravice, aby se "sebrali" a svým hlasem ukončili vládu levice.

S tím souhlasí Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu Akademie věd. "Pravici se podařilo využít toho, že ČSSD chtěla po volbách případně sestavit menšinovou vládu s podporou komunistů. ODS oslovila voliče v tom, že hlasem pro sociální demokracii pustí komunisty k moci," míní Lebeda.

Svou roli pak mohla mít i věcnost letošní kampaně. "Politici rozehráli témata, kterým lidé rozumí: Daně, zdravotnictví, školství. Mohli je motivovat, aby volit šli," dodává Lebeda.

Nerozhodnutí voliči
Nerozhodnutí voliči | Foto: Ludvík Hradilek
ČTĚTE VÍCE:
Analýza Petra Holuba: Komu nahrává překvapivá účast
...Vyšší účast by podle expertů nejvíce poškodila komunisty, kteří mohou spoléhat prakticky jen na své tvrdé jádro. Omezený okruh příznivců má také ODS...

Co rozhoduje? Počasí a nálada

I když se letos zájem volit oproti roku 2002 výrazně zvedl, zůstává v mezích toho, co je v Evropě běžné. Ve státech západní Evropy obvykle přichází volit jen něco nad polovinu oprávněných voličů. Pro srovnání - vloni, když parlament sestavovala Velká Británie, přišlo hlasovat zhruba 61 procent občanů.

Zkušenosti z předchozích voleb pak ukazují, že rozhodující vliv na účast má - s výjimkou skalních přívrženců jednotlivých stran - momentální rozpoložení voličů. A také počasí.

Před čtyřmi lety se k urnám dostavily tři pětiny voličů - tedy 58 procent občanů, což bylo o milión sto tisíc lidí méně, než kolik přišlo volit v roce 2002.

Foto: Tomáš Daněk

Sociologové a politologové tehdy přičítali nezájem lidí o volby zejména jejich znechucení politikou. Řada voličů ztratila důvěru v politiky a odmítla znovu podpořit "svou" stranu - mezi ostatními politickými subjekty však nenašla žádnou alternativu.

I proto před čtyřmi roky dostaly překvapivě velkou podporu malé, neznámé strany. U kterých bylo předem zjevné, že se do sněmovny nemohou dostat. V Praze například zaznamenala nečekaný úspěch partaj, která se předem profilovala jako recesistická: Balbínova poetická strana. Nezískala sice dohromady ani procento podpory, ale co do počtu získaných hlasů předstihla i kdysi parlamentní ODA.

"Byl to vzkaz politikům - Když si děláte legraci vy z nás, proč bychom si z politiky nemohli udělat legraci taky," komentoval tehdy situaci sociolog Jan Spousta. "Pro některé to byl únik od stran, které se v jejich očích zkompromitovaly."

Část voličů pak odradilo pěkné počasí - lidé vyrazili na víkend, a o volby se nestarali.

 

Právě se děje

Další zprávy