STEM: Zelení by koalici vytáhli na 116 hlasů

ves, čtk
13. 3. 2007 15:33
Praha - Pokud by se teď konaly volby do sněmovny, ODS by obhájila přesně stejný počet mandátů, který získala v řádných červnových volbách. Vládní koalice by si ovšem výrazně polepšila.
Nyní mají šest poslanců. Podle STEM by jich mohlo být skoro čtyřikrát víc.
Nyní mají šest poslanců. Podle STEM by jich mohlo být skoro čtyřikrát víc. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A to díky zeleným. Těm nejnovější volební model agentury STEM připisuje zisk 22 mandátů. S 13 lidovci by tedy současná vládní sestava měla 116 hlasů.

Druhou pozici si stabilně udržuje ČSSD - v dolní komoře parlamentu by obsadila 61 křesel.

Podle průzkumu by ve sněmovně dalších 23 mandátů získala KSČM, Strana zelených by měla o jeden méně.

Případných voleb by se nyní zúčastnilo 53 procent lidí, 16 procent svou účast jasně odmítlo. Nerozhodnuto je 31 procent voličů, ukázal průzkum, kterého se zúčastnilo 1272 respondentů starších 18 let.

Další většinová koalice? ČSSD, KSČM a SZ

Podle nynějšího volebního modelu by nešlo vytvořit koalici ODS - KDU ani silnou levicovou koalici ČSSD a KSČM, na nadpoloviční počet poslaneckých mandátů by nedosáhlo ani uskupení ČSSD, KSČM a KDU-ČSL.

Jedinou další hypotetickou většinovou koalicí je spojení ČSSD, KSČM a zelených se 106 mandáty.

Volební model vychází ze stranických preferencí, ale zahrnuje pouze dotázané, kteří se chtějí voleb zúčastnit a kteří uvedli, jakou stranu by volili. Opírá se rovněž o dosažené výsledky stran v posledních volbách, částečně odhaduje i vliv metodiky přepočítávání hlasů na mandáty. Odchylka může se může v průzkumu pohybovat v rozmezí dvou mandátů.

Preference zelených a komunistů se srovnaly

Podle stranických preferencí, které představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám v celé společnosti a zahrnují i názory nerozhodnutých lidí a nevoličů, by ODS získala 32 procent hlasů. ČSSD by volilo asi 24 procent lidí, Stranu zelených a komunisty zhruba 11 procent. Do sněmovny by se ještě dostali lidovci se sedmi procenty hlasů.

ODS žebříček preferencí dlouhodobě vede, v březnu dosáhla prakticky stejného výsledku jako v únoru. Pozice ČSSD se rovněž téměř nezměnila, stabilní postavení si udržují i lidovci.

Komunisté zaznamenali mírný pokles voličské přízně, a jejich preference se tak srovnaly se zelenými. Statistická chyba se u tohoto průzkumu pohybuje kolem 1,5 procenta u menších stran, u větších stran tvoří zhruba 2,5 procenta.    

 

Právě se děje

Další zprávy