STEM: Klesá nespokojenost s politickou situací

jaa
25. 6. 2007 14:52
Nespokojených jsou stále téměř tři čtvrtiny
Prezident. Nejlépe hodnocená ústavní instituce
Prezident. Nejlépe hodnocená ústavní instituce | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Lidí nespokojených s politickou situací je stále dost. V červnu jejich počet dosáhl 73 procent. I tak se počet nespokojených od podzimu stále snižuje, uvádí agentura STEM ve svém nejnovějším průzkumu, který se uskutečnil v prvních osmi červnových dnech mezi 1213 respondenty.

V průzkumu lidé odpovídali na otázku, jestli jsou spokojeni se současnou politickou situací. Čtvrtina odpověděla, že spíše ano. Tři ze sta jsou "určitě spokojeni". Tříčtvrtinová většina spokojená není.

Kdo je spokojený? Vysokoškoláci mladší 44 let

Je vám méně než 44 let a vystudovali jste vysokou školu? Potom jste s politickou situací pravděpodobně spokojení. Vyplývá to z provedeného šetření. Výsledky ukazují, že mezi mladými lidmi do 44 let je míra spokojenosti vyšší a dosahuje 33 procent, mezi vysokoškoláky bez ohledu na věk 37 procent.

Výzkumníci agentury STEM zjišťovali také to, jak lidé vnímají práci ústavních institucí. Tradičně nejlépe hodnotí dotazovaní práci prezidenta republiky. Toho hodnotí kladně 73 procent lidí.

Počínání hlavy státu má stabilní hodnocení. V červnu jej kladně hodnotil dokonce větší podíl lidí než v květnu.

S činností vlády je spokojeno 38 procent a na posledním místě zůstává parlament, jehož činnost oceňuje 32 procent lidí, kteří mohli hodnotit na škále: velmi špatně-poměrně špatně-poměrně dobře-velmi dobře.

Velmi nespokojení jsou voliči levice

V hodnocení jsou patrné velké rozdíly mezi stoupenci jednotlivých politických stran. "Stejně jako v předchozích měsících a letech má nejpříznivější hodnocení současná hlava státu mezi stoupenci pravice, nejvíce mezi příznivci ODS," stojí ve zprávě STEMu. Prezidenta podle ní hodnotí kladně 96 procent z nich. Podobný postoj zaujímají i k vládě (70 procent), na jejíž činnosti se ODS už od září podílí.

I mezi stoupenci dalších vládních stran zaznívá častěji kladné hodnocení vlády a prezidenta. Ovšem jejich sympatie si vláda získává obtížněji. "K tradičně nejhoršímu hodnocení politické situace a vybraných ústavních institucí přívrženci KSČM se v poslední době přidávají také příznivci ČSSD," uvádí zpracovatelé šetření.

Hodnocené nejvyšší ústavní instituce si svůj obraz ve srovnání s předchozím měsícem vylešily. Dlouhodobě však hodnocení zaostává za úrovní před volbami v létě 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy