Státníci na Hluboké řešili, jak pomoci Balkánu do EU

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
28. 3. 2009 15:50
V Hluboké nad Vltavou se vedla jednání o rozšiřování Unie
Hluboká nad Vltavou
Hluboká nad Vltavou | Foto: Martina Běhounková

Hluboká nad Vltavou - Zámek v Hluboké nad Vltavou byl od pátku nedobytnou pevností. Konal se tu neformální summit ministrů Evropské unie s názvem Gymnich. Své protějšky z evropských zemí sem pozval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

V místě, kde se natáčejí české pohádky, se v sobotu rozhodovalo, jak co nejrychleji pomoci západnímu Balkánu do Evropské unie.

"I v dobách hospodářské krize, kdy se samozřejmě v západní Evropě šíří různé obavy, nesmí zpomalit proces integrace západního Balkánu," shrnul závěr setkání Schwarzenberg.

Podpora Čechům

Pod rodovým znakem Schwanzerbergů na průčelí zámku obyčejně bloumají turisté. V sobotu se tam nedostali. Schwarzenberské heslo "Nil nisi rectum" (Nic než právo) směli číst jen ty nejvyšší politické špičky, jejich manželky a ochranka. Hluboká nad Vltavou byla dějištěm jedné z největších událostí českého předsednictví Unii.

Ministři zahraničních věcí zahájili jednání už v pátek. Sešli se na pracovním obědě v zámecké knihovně. Mluvili například o situaci v Afghánistánu a Bělorusku, nevyhnuli se ani české vnitropolitické krizi. Ministři vyslovili Čechům podporu. I přesto, že se tady často ozývají kritické výroky na adresu USA a že padla vláda Mirka Topolánka.

Nynější demise Topolánkovy vlády totiž vyvolala diskuse, zda a jak výrazně oslabí nynější české předsednictví EU. Schwarzenberg prohlásil, že jej "pozoruhodná evropská solidarita" potěšila. Podpora od unijních partnerů mu dělá radost, i když zatím prý neví, jak by jí využil.

V sobotu ministři přizvali také partnery ze zemí, které usilují o vstup do Unie. To znamená šéfy diplomacií Makedonie, Chorvatska a Turecka.

Ministři se shodli, že by EU měla zrušit co nejrychleji vízovou povinnost pro Balkán. Podle Schwarzenberga různé analýzy ukazují, že přípravy pokračují rychle. "Tak rychle, že očekávám, že do konce roku se už první vlaštovky v této oblasti objeví," řekl bez dalších detailů.

Italský ministr Franco Frattini prohlásil, že Srbsko si zaslouží co nejrychlejší uvolnění vízového režimu a cestování je nutné zjednodušit i pro další země včetně Albánie.

Schwarzenberg zase řekl, že by bylo načase, aby se Bosna a Hercegovina ujala správy své země, v níž zatím stále vykonává činnost zvláštní zmocněnec OSN.

Proti jaderné elektrárně i radaru

Akci provázela zesílená bezpečnostní opatření a kontroly. Její začátek se neobešel ani bez protestní akce. Organizátoři protestu chtěli ministry upozornit na blízkou jadernou elektrárnu Temelín a proti jaderné energetice vůbec.

Příležitosti využila i Dělnická strana. Uspořádala demonstraci proti zahraniční politice. "Směr, kterým se vydala EU, je špatný. Omezuje suverenitu národních států a na to chceme v dnešním protestu upozornit," řekl ČTK šéf strany Tomáš Vandas.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí. Snímek z oslav deseti let v NATO, březen 2009.
Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí. Snímek z oslav deseti let v NATO, březen 2009. | Foto: Reuters

V sobotu se protestovalo proti americkému protiraketovému systému. Lidé, kteří nesouhlasí s plánovaným záměrem vybudovat na českém území část raketového štítu, nahlásili demonstraci na odpoledne.

Nemocný Möller

Rozruch vyvolala také náhlá nevolnost dánského ministra zahraničí Pera Stiga Möllera, kterého museli přijmout do péče lékaři v nemocnici v Českých Budějovicích.

Podle mluvčí ministra zahraničí Zuzany Opletalové ale nešlo o nic vážného; ministr zůstal v nemocnici na pozorování.

Jako na vlastním sídle

Gymnich, tedy neformální ministeriáda, dostala jméno podle německého zámku, kde se jednání v roce 1974 konalo poprvé.

"Zámek Hluboká nad Vltavou byl nyní zvolen proto, že jako jediný má na zámku vlastní zázemí, aby se zde mohla vést případná jednání s jednotlivými ministry," říká Ondřej Kovařík z realizačního týmu zasedání Gymnich.

Zámek Hluboká nad Vltavou patřil právě rodu Schwanzenbergů od roku 1661. Kvůli vyvlastňovacímu zákonu ale musel rod Hlubokou opustit. Zákon nyní napadá ministrova sestřenice Alžběta Pezoldová.

Pokud soudní spory vyhraje, mohl by Karel Schwarzenberg teoreticky Hlubokou zdědit.

 

Právě se děje

Další zprávy