Stát ruší separé pro prominenty, jež stálo 43 milionů

Radek Nohl Radek Nohl
14. 11. 2011 6:00
V bytech ministerstva pro místní rozvoj bydlel Čunek, Palas, Drobil nebo Kočí
Úřad ministra Kamila Jankovského chce z bytů udělat opět kanceláře.
Úřad ministra Kamila Jankovského chce z bytů udělat opět kanceláře. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj má připravený projekt, jak z bytů ve svém komplexu v Salvátorské ulici v centru Prahy udělá kanceláře.

Problém je v tom, že byty v těchto prostorách vybudovalo před pouhými několika roky - z kanceláří.

Tehdy - v éře sociálnědemokratického ministra Petra Lachnita (2000-2002) - to stálo 38 milionů korun a další ministr Pavel Němec (2002-2004) z US-DEU nakoupil do bytů luxusní a luxusně drahý nábytek za zhruba pět milionů korun.

Separé pro papaláše

Byty na ministerstvu pro místní rozvoj jsou příběhem, který se vine českou politikou od počátku nového století. Často je obývaly politické špičky všech možných stran - například exministři Pavel Němec z US-DEU, Jaroslav Palas z ČSSD, lidovec Jiří Čunek a v poslední době i Pavel Drobil z ODS.

Kauza bytů v Salvátorské ulici
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kauza bytů v Salvátorské ulici

  • Rekonstrukce, kterou zahájil tehdejší sociálnědemokratický ministr Petr Lachnit, přišla na 38 milionů.
  • První nájemníci, mezi nimiž byli třeba exministři Pavel Němec nebo Jaroslav Palas, měli k dispozici i "služební" povlečení na peřiny či ručníky. K ruce měli také úklidovou firmu, která jim prádlo na útraty státu vyprala.
  • Za Němcova ministrování byly vybaveny nábytkem, často vyrobeným na míru, od firmy, která patřila na trhu mezi nejdražší. Stát přišel na zhruba pět milionů korun. Němec to však dnes popírá.
  • Dnes je v bytech standardně vybavená kuchyň a koupelna na úrovni devadesátých let.
  • V jednom z bytů bydlel i vicepremiér Topolánkovy vlády a současný lidovecký senátor Jiří Čunek. V poslední době je obývali bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil a poslankyně Kristýna Kočí, která odmítla poslušnost faktickému šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi.

Azyl tu našla i Kristýna Kočí, která odmítla poslušnost Věcem veřejným. Právě v ložnici tohoto bytu objevila během koaliční krize odposlouchávací zařízení.

Nyní se však úřad ministra Kamila Jankovského (Věci veřejné) rozhodl, že místo draze zrekonstruovaných bytů potřebuje místo pro své úředníky. Pro ty, kteří dnes pracují v kancelářích mimo hlavní budovu na Staroměstském náměstí.

"Akce je po technické a projekční stránce přichystaná a uskuteční se ve chvíli, kdy bude mít ministerstvo dostatek financí," potvrdila Aktuálně.cz plány mluvčí ministerstva Jana Jabůrková.

Podle ní má v současné době resort peníze jen na to, aby opravil střechu budovy, do které zatéká.

Nebude to jednoduché

Kolik bude opětovná přestavba bytů na kanceláře stát, ministerstvo říct nechce.

"Představu i rozpočet v hrubých rysech máme," říká Jabůrková a vyhýbavou odpověď vysvětluje tím, že úřad chce na rekonstrukci vypsat veřejnou soutěž a nechce dávat případným zájemcům návod k nabídce.

Ministr Kamil Jankovský nicméně připouští, že přestavba nebude vůbec jednoduchá. "Jsou tam silné zdi, není tam ani wifi síť," vypočetl ministr některé potíže.

Jeho úřad má proto i záložní plán. "V případě náhlého nedostatku kanceláří by bylo možné, aby byl do dnešních prostor dodán kancelářský nábytek a rozvedly se sítě," říká Jabůrková.

Nebyl to žádný luxus, řekl Čunek

V bytech na ministerstvu mívali obyvatelé kromě luxusního vybavení k dispozici i "služební" povlečení či ručníky. Navíc úklidová firma jim je na útraty státu vyprala.

Dnes je podle mluvčí Jabůrkové v bytech standardně vybavená kuchyň a koupelna na úrovni devadesátých let. Kde skončil nábytek za 5 milionů, však jasné není.

Redakce Aktuálně.cz tuto otázku bývalým ministrům položila, ale všichni říkají, že to přesně neví. "V kanceláři ho určitě nemám. Mám tady obyčejnou pohovku, stůl a židle," zareagoval současný ministr Kamil Jankovský.

Kdo ukryl nábytek?

Jiří Čunek, který úřad řídil s přestávkami mezi roky 2007 až 2009, odpověděl podobně: "Vím zcela jistě, že luxusnější nábytek, kterým tam byl za ministra Němce, ten tam za mě stoprocentně nebyl."

Jeden z tehdejších nájemníků - bývalý vicepremiér Jiří Čunek.
Jeden z tehdejších nájemníků - bývalý vicepremiér Jiří Čunek. | Foto: Ondřej Besperát

Vicepremiér Topolánkovy vlády a současný lidovecký senátor dodal, že v nich bylo takové vybavení, které by nikdy doma mít nechtěl.

"Já jsem dostal byt, ve kterém byla dřevotřísková skříň, stará pohovka a celé to tou dřevotřískou smrdělo," vzpomíná Čunek na období, kdy jeden z bytů v Salvátorské ulici využíval.

Bývalý premiér a předtím Němcův nástupce na ministerstvu Jiří Paroubek (2004-2005) říká, že za jeho vlády na úřadě se nikam nic nestěhovalo. Prý se byty ani příliš nevyužívaly.

"Když přijížděla nějaká zahraniční návštěva, tak jsme je nabízeli," podotkl Paroubek.

Čunek však poté prohlásil, že nábytek za miliony korun měl být za vlády Pavla Němce údajně rozstrkán po kancelářích ministerstva. Tam už ale podle současného vedení není.

Pavel Němec na to jen zareagoval slovy, že za jeho působení se do bytů žádný luxusní nábytek nestěhoval.

 

Právě se děje

Další zprávy