ČSSD chce znovu vyslovit Topolánkově vládě nedůvěru

Kateřina Eliášová
12. 4. 2008 13:05
Vedení strany pověřilo poslance připravit podklady
Jiří Paroubek, poslanec za Ústecký kraj
Jiří Paroubek, poslanec za Ústecký kraj | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vedení sociální demokracie poslalo v pátek svým poslancům jasný vzkaz. Chce, aby zákonodárci ČSSD příští týden začali připravovat kroky k tomu, aby sněmovna mohla znovu vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

ČSSD zatím tají, kdy chce nedůvěru vládě vyslovit.

"Předsednictvo strany pověřilo poslanecký klub, aby příští úterý projednalo hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka. V sobotu se tím bude zabývat také ústřední výkonný výbor strany, kde dojde k podrobné debatě na toto téma,"  řekl novinářům předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Hašek upřesnil, že širší vedení strany na svém sobotním zasedání definuje přesné důvody, proč chce ČSSD vládu tímto ústavním krokem vyzvat k odchodu.

"Důvodem k tomuto kroku je určitě návrat Jiřího Čunka do vlády, který se nám nelíbí. Vláda také lhala o skutečném stavu veřejných rozpočtů. Ta reforma je postavena na mylných základech," opodstatnil vyslovení nedůvěry vládě místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

Sociální demokracie začátkem dubna vyzvala vládu, aby spojila hlasování o radaru s vyslovením své důvěry. Topolánkův kabinet na to ale neodpověděl.

Čtěte více: ČSSD: Spojme hlasování o radaru s důvěrou vládě

Hašek ani Sobotka neupřesnili, kdy přesně plánují o nedůvěře hlasovat. Zdali to bude už na květnové schůzi sněmovny, neřekli.

V sobotu zasedá ústřední výkonný výbor strany. Sociální demokraté budou mluvit právě o vyslovení nedůvěry, ale také o církevních restitucích.

Dostane se i na debatu o přímé volbě předsedy strany.

"Definitivní pravidla volby předsedy strany by mělo širší vedení strany projednat na svém červnovém zasedání, samotná volba předsedy by pak měla proběhnout začátkem příštího roku," upřesnil Sobotka.

Foto: ČSSD
V souvislostech:
ČSSD zahájila volební kampaň. ODStřeluje ODS
 

Právě se děje

Další zprávy