Soud za pět českých odročen. Paroubek nepřišel svědčit

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
10. 1. 2008 10:28
Expremiér nepřevzal obsílku
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Expremiér Jiří Paroubek a exministr financí Bohuslav Sobotka dnes nepřišli jako svědkové k soudu s bývalým blízkým Paroubkovým spolupracovníkem z Úřadu vlády. 

V případu známém jako Pět českých jde o korupci v nejvyšších patrech státního aparátu za dob sociální demokracie. Zdeněk Doležel, tajemník premiérů Paroubka a před tím i Grosse, je obžalován, že dojednával úplatky při privatizaci společnosti Unitpetrol. 

Zpravodajka Aktuálně cz. hlásí, že důvodem nepřítomnosti obou socialistických politiků, jejichž program je více méně veřejně znám z internetových stránek ČSSD, je to, že jim soud nedokázal doručit soudní obsílku. Obsílky doručené do místa bydliště si ani jeden z mužů nepřevzal.

Soud je teď bude obesílat i do Poslanecké sněmovny a sídla sociální demokracie Lidového domu. Státní zástupkyně na jejich výsleších trvá.

Sám Doležel siï nemyslí, že ho straničtí kolegové nechtějí podpořit. "Jsou to dobří chlapi," řekl novinářům.

Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava.
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava. | Foto: Ondřej Besperát
Pět na stole? Pětka byl premiér, řekl u soudu Doležel

Doleželův advokát dál buduje obhajobu svého klienta na tom, že s polským lobbistou Jackem Spyrou mluvili v kódované řeči a výrok o "pěti na stole v českých" neznamená žádost o peníze ale jednání s českým premiérem.

U soudu proto předložil výstřižky z médií, kde se spojení "na stole" užívá ve smyslu, že se o něčem jedná, mluví či je to aktuální.

Jako důkaz předložil větu z článku z radničního magazínu Prahy 4 Tučňák: "Sloučení ústavu hematologie s Všeobecnou fakultní nemocnicí je na stole už dlouho."

Čtěte dále:
Úplatky při privatizaci? Nejsou důkazy
Rozhovor s Doleželem

 

Právě se děje

Další zprávy