Socialisty rozčílil odchod Wolfa. Odvrhli příměří s ODS

ves,brp
22. 6. 2008 0:00
Ze čtvrté ztráty v klubu viní soupeře
Paroubek se zlobí. Ztrácí poslance.
Paroubek se zlobí. Ztrácí poslance. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sociální demokraté navzdory rýsujícímu se příměří opět oznámili vládní koalici, že budou nesmiřitelnou a nic netolerující opozicí.

"ČSSD vyhlašuje vládě Mirka Topolánka nulovou toleranci v otázkách zásadnějšího charakteru včetně párování poslanců, které ČSSD nebude používat," uvedli v sobotu dva nejvyšší socialisté - Jiří Paroubek a Michal Hašek.

Rozčílila je ztráta dalšího, už čtvrtého poslance, který od voleb opustil jejich klub. Obvinili ODS, že za odchodem Petra Wolfa stojí stejně nečisté zákulisní hry jako předtím, kdy socialisté ve sněmovně ztratili Michala Pohanku, Miloše Melčáka a Evžena Snítilého.

Čtěte, jak odešli:

Gangsterismus z růžového pohledu

Oba socialisté popsali Wolfův odchod jako zákulisní politické spiknutí. 

"Česká sociální demokracie konstatuje, že je to další krok "politického gangsterismu" v režii ODS," uvedli Paroubek s Haškem.

"Scénář, kterým si ODS prodlužuje čas svého vládnutí, se znovu opakuje. Tímto způsobem získala už ODS hlasy Melčáka a Pohanky při hlasování o důvěře vládě Mirka Topolánka. Zcela stejně postupovala ODS při volbě prezidenta republiky. Za tímto bezprecedentním politickým postupem stojí podle našich informací stále stejní lidé. Jde o pány Šloufa, Dalíka a Machače."

Čtěte, kdo jsou:

Dalík: Přeběhlíci? Možná ani neexistují
On line rozhovor čtenářů Aktuálně.cz s Markem Dalíkem

Miroslav Šlouf, symbol oposmlouvy, se vrací na scénu 
Článek Sabiny Slonkové o nynějších pozicích M.Š.

Jak to řídíš, Michale?

Petr Wolf. Kvůli němu je po příměří.
Petr Wolf. Kvůli němu je po příměří. | Foto: cssd.cz

Hašek s touto verzí přišel už v prvním rozhorou, který poskytl v televizi po Wolfově odchodu. Wolf však teorii spiknutí popírá.

"Čekal jsem, že  přijde toto tvrzení. Proč se nikde nemluví o tom, že důvodem může být to, jak je klub řízen?" vzkázal bývalému stranickému kolegovi.

Wolf rezolutně odmítl, že by ho kdokoli z vládní koalice kontaktoval. "To vylučuji," řekl v Událostech České televize.

Důvody, proč z klubu odešel, ale zatím úplně jasně nevysvětlil.

Čtěte podrobně: Prohlášení ČSSD k případu Wolf

Modří už vědí

Také z ODS zní na obvinění socialistů očekávaná odpověď.

"To slyšíme vždy, když se v klubu ČSSD cokoli stane," řekla Aktuálně.cz mítopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

"Když jsem slyšela o výhružných zprávách, které chodí panu poslanci i jeho ženě, rozhodla bych se úplně stejně," uvedla. 

Problém je podle ní uvnitř samotné ČSSD. "Jiří Paroubek tam zavedl totalitní náladu."

Válka a mír

Wolfův odchod vyhrotil vztahy mezi největšími politickými stranami na konci týdne, na jehož počátku Jiří Paroubek veřejně nazančil, že by byl ochoten kvůli blížícímu se předsednitví Česka v EU uzavřít s ODS příměří. 

Stanovil několik podmínek. Předně chtěl urychlené schválení Lisabonské smlouvy a shodu na prioritách českého předsednictví. Třetí podmínka se týkala radaru - Paroubek požaduje pozastavení jednání o smlouvách až do konce našeho "velení" nad Evropou.

Čtěte více: Paroubek stanovil podmínky příměří

Po kauze Wolf se to změnilo.

"Ukazuje se, že s ODS nemá už žádný smysl komunikovat v jakýchkoliv politických otázkách," uvedli Paroubek s Haškem.

A o radaru nyní prohlašují: "Pokud na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny PČR bude odsouhlasena podpora amerického radaru hlasy přeběhlíků, sociální demokracie v případě převzetí vládní odpovědnosti zváží revizi této smlouvy, případně její vypovězení."

 

Právě se děje

Další zprávy