Sobotka: Vládnout s komunisty je dosti riskantní

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 3. 2013 7:00
Rozhovor s předsedou ČSSD o tom, jak převezme moc a koho by chtěl mít ve vládě
Více nestraníků do vlády
Více nestraníků do vlády | Foto: Vojtěch Marek

Rozhovor - Týden před sjezdem své sociální demokracie  dal předseda Bohuslav Sobotkas najevo, že ještě do voleb (mají být v půlce orku 2014) obmění svůj tým, s nímž se po očekávaném vítězství chystá vládnout. Už dal najevo, že ač má nyní ve stínové vládě straníky, ve skutečném kabinetu hodlá angažovat i nestranické experty.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz sice odmítl říct konkrétní jména, i tak to ale znamená obrat kursu.

Směrem ke stínové vládě také míří některé Sobotkovy výhrady: podle něj o místa ve vládě straníci málo usilují. "Ale možná, že ta personální konkurence není tak ostrá, protože sociální demokracie teď velkou část energie vynakládá na vedení krajů - ve 12 ze 13. To nás stojí hodně i personálních sil," mírní nakonec některé své výhrady Bohuslav Sobotka.

Aktuálně.cz: Říkáte, že výrazně obměníte stínovou vládu. Je o to teď řež uvnitř sociální demokracie?

Sobotka: Já bych byl radši, kdyby byl větší zápas.

A.cz: Počkejte, není o to zájem dostat se na pozici stínového ministra?

Uvítal bych větší personální konkurenci. Já myslím, že sociální demokracie se nevyhne tomu, aby se v příštích měsících a letech více otevřela i novým lidem. Nevylučuji, že i ve stínové vládě se objeví více nestraníků než je tomu dnes.

A.cz: Takže budete hledat i experty mimo ČSSD?

Budu hledat i experty mimo sociální demokracii a doufám, že pro to získám ve vedení strany podporu.

Vposledku rozhodnu já. A budou tam i ženy

A.cz: Nezájem uvnitř strany mě vcelku překvapuje. Přesto: myslíte, že vám vedení ČSSD dá prostor hledat nestranické odborníky?

Jmenování stínové vlády je v konečném důsledku pravomocí předsedy strany. Ale chci hledat širší konsensus pro změny ve stínové vládě.

A.cz: Řeknete nějaké své tipy na nestranické odborníky?

Před sjezdem nebudu říkat jména. Teď ostatně neřeším personálie ve stínové vládě, pro mě je teď důležité složení týmu na sjezdu. Jakmile bude zvoleno vedení sociální demokracie, pustíme se do debaty o stínové vládě a také, kdo povede naše kandidátky v jednotlivých krajích.

A.cz: Alespoň pro představu: mixoval byste třeba stínovou vládu půl na půl straníci a experti, nebo v jiném poměru?

To bych tam rád zahrnul také parametr žen: je důležité, aby v ní byly také ženy. Ten mix by měl optimálně v tom, aby byla stínová vláda viditelnější než je doteď. Ale nestanovím si dopředu otrocky nějaká procenta.

KSČM si musí vybrat: Podpořit nás, nebo pomoct pravici
KSČM si musí vybrat: Podpořit nás, nebo pomoct pravici | Foto: Vojtěch Marek

Komunisté si budou muset vybrat...

A.cz: Říkáte „směřujeme k vítězství". Nemůže se ale opakovat rok 2010, kdy jste také vyhráli volby, ale vládu sestavoval někdo jiný?

Určitě se může opakovat cokoliv. Je důležité, aby si lidé uvědomili význam svého volebního rozhodování, aby k volbám přišli a aby neriskovali. V roce 2010 nejvíc hlasů sebraly sociální demokracii Věci veřejné a všichni jsme viděli výsledek.

A.cz: Jednou z variant je menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM. Co byste za to komunistům nabídli?

Já myslím, že v této poloze to vyjednávání nebude. Tady přece bude buď varianta levostředové vlády, pokud se dostanou do sněmovny subjekty, se kterými lze udělat logickou koalici - třeba lidovci nebo zelení. A pokud variantu levostředové vlády mít k dispozici nebudeme, pak ve straně prosazuji model menšinové vlády sociální demokracie i na dohodě s komunistickou stranou. Ta si bude muset vybrat: buď podpořit menšinovou vládu ČSSD, nebo se k moci vrátí pravice, což si asi KSČM na svědomí nevezme.

A.cz: Váš 1. místopředseda Michal Hašek říká, že vládnutí s KSČM nepřipadá v úvahu. Shodnete se v tom?

Dokonce si ani nemyslím, že o tom v sociální demokracii probíhá nějaká debata. Je shoda na tom, že něco takového nám zapovídá bohumínské usnesení, které nikdo nezrušil. Tím pádem sociální demokracie nevytvoří koalici s komunistickou stranou. Ve stávajícím stavu komunistické strany bych to pokládal za dosti riskantní podnik a myslím, že by to příští vládě zkomplikovalo její schopnost prosazovat a odůvodňovat jednotlivé kroky.

... ale dohání je minulost

A.cz: Ale třeba přímo váš člověk - Jiří Dienstbier - říká, že je to nejpřirozenější partner na levici. Jak hodnotíte zkušenosti z vládnutí s komunisty v krajích?

Myslím, že to zhodnotili voliči: i po krajských volbách preference sociální demokracie rostou. Voliči jsou, myslím, spokojeni, že jsme dodrželi slib, že nebudeme dělat koalice s vládními stranami. Vybrali jsme si mezi lidovci a KSČM. Zkušenost s KSČM je přirozeně dvojí: na jedné straně se programově shodujeme v řadě praktických kroků, na druhou stranu KSČM dohání její minulost a její personální politika bohužel vězí v 80., někde i v 70. letech, a to není období, na které bychom měli být hrdí.

A.cz: Třeba pracovníci StB...

Myslím, že personální politika KSČM je něco, čeho by si měli voliči velmi pozorně všímat.

A.cz: A nebojíte se posilování komunistů, jako např. v Karlovarském kraji?

Oni tam vyhráli krajské volby, sociální demokracie vyjednala koalici. A pravice odmítla se sociální demokracií koalici vytvořit. Takže je sice hezké kritizovat sociální demokracii za koalici s komunisty, ale žádná jiná alternativa tam nebyla.

A nemyslím, že by na základě této personální politiky KSČM posilovala, spíš myslím, že ztrácí.

A.cz: Berme průzkumy skepticky, navíc rok a čtvrt před volbami. Ale poslední průzkum ppm factum nepřisuzuj vám a KSČM většinu ve sněmovně. Takže s kým si dovedete představit spolupráci pak, když říkáte, že třeba s TOP 09 ne?

Souhlasím s vámi, výzkumy je třeba brát s rezervou. Poslední tři, které jsem viděl: jedna agentura 43 procent, druhá 33 procent, třetí 26 procent. Teď počítat koalice nemá žádný smysl. Pro mě bude důležitá programová blízkost. Pokud jde o TOP 09 - řadu styčných bodů máme třeba v zahraniční politice, zejména ve vztahu k Evropské unii, ale to nestačí na programově logickou koalici. Pokud jde o daňovou politiku, zdravotnictví, sociální politiku - taková koalice pravděpodobná není.

I my budeme muset škrtat
I my budeme muset škrtat | Foto: Vojtěch Marek

Každá příští vláda bude muset škrtat

A.cz: Mluvíte o rušení druhého pilíře důchodové reformy, zvýšení daní podnikatelům, nezvyšování DPH - a zároveň ale vzkazujete, že se nedají čekat zázraky. Co by vlastně voliči po nástupu vaší vlády pocítili?

Doufám, že pocítí změnu pokud jde o spravedlnost přístupu vlády - reformy nesmí platit ti nejslabší. Progresivní zdanění je logický důsledek. A nejvíce by lidé měli pocítit obrat v aktivní politice zaměstnanosti. Pokládám za absolutně nepřijatelné, aby vláda tolerovala 600 tisíc nezaměstnaných. A sociální demokracie bude chtít už v prvních letech investovat peníze na podporu vytváření pracovních míst. A po sedmi letech, kdy se nezvýšila minimální mzda, je načase, abychom se dohodli se zaměstnavateli a odbory na postupném zvýšení minimální mzdy.

A.cz: Ale nehrozí, že tím budou naopak ta místa ubývat?

Místa by ubývala, pokud bychom minimální mzdu zvyšovali způsobem, který by poškodil zaměstnanost. Za těch sedm let je tam podle mě prostor na to, aby k nárůstu došlo.

A.cz: Když se ale podíváme na ekonomickou situaci celkově: buď se budou dál státy zadlužovat, což je na úkor budoucnosti, nebo budou škrtat, což podvazuje ekonomiku. Není to tedy teď past - nebo máte jiný recept?

Je to vždy o míře a tempu. Nemůžeme se pohybovat mezi dvěma extrémy. Musíme tempo snižování schodku státního rozpočtu přizpůsobit ekonomické situaci.

A.cz: Takže jinak: nebyli byste prostě nuceni také škrtat a šetřit?

Škrtat a šetřit bude muset každá příští vláda. Jde o to, aby to dělala spravedlivým způsobem a s ohledem na zaměstnanost. Ne s ohledem na číslo deficitu státního rozpočtu. Určitě bude užitečné, aby se během naší příští vlády schodek veřejných rozpočtů udržel pod třemi procenty hrubého domácího produktu, ale nesnižovat deficit tempem, který by dál podlomil hospodářský růst.

 

Právě se děje

Další zprávy