Sobotka: Škromach mě zaskočil, kandidáta zvolí členové ČSSD

ČTK ČTK
7. 2. 2015 14:55
Bohuslava Sobotku Škromachovy prezidentské ambice překvapily. Chce, aby o kandidátovi na prezidenta rozhodovali všichni členové.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka bude prosazovat, aby také o kandidátovi ČSSD na prezidenta rozhodovali všichni straníci. Řekl to po jednání výkonného výboru ČSSD, který řešil přípravu březnového sjezdu a změnu stanov. O této úpravě ale širší vedení strany nejednalo.

Návrh stanov počítá třeba s tím, že by kandidáty či kandidátky do parlamentních či krajských voleb měli vybírat všichni členové strany a na listinách by mělo být aspoň 40 procent žen.

"Vzhledem k tomu, že prosazuji, abychom vybírali naše kandidáty hlasováním všech členů, tak logicky budu prosazovat, aby o té prezidentské volbě rozhodovali všichni členové sociální demokracie, a nepochybně budeme postupovat tímto způsobem," uvedl šéf strany. Podle něj ale prezidentskou volbu začne ČSSD řešit až po krajských a senátních volbách, které se konají příští rok na podzim.

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) už řekl, že by na prezidenta rád kandidoval. "Nás všechny poněkud prohlášení Zdeňka Škromacha překvapilo. Po pravdě řečeno, s nikým to nekonzultoval," uvedl Sobotka. Dodal, že se za dva roky uvidí, zda strana najde kandidáta na hlavu státu ve svých řadách, nebo zda podpoří nezávislou osobnost. Nynějšímu prezidentovi Miloši Zemanovi skončí mandát za tři roky.

Sobotka podotkl, že výbor ČSSD řešil hlavně březnový sjezd. Na něj by mělo dorazit přes 700 delegátů. Vybírat budou vedení strany. Potvrdit by měli také nové stanovy.

Návrh obsahuje asi šest desítek změn, schválilo ho už politické grémium strany. Do nových pravidel se promítly výsledky loňského stranického referenda. O sestavování kandidátek by nově měli rozhodovat členové strany, na listinách by se už v příštích volbách mohlo objevit aspoň 40 procent žen. "Může se to týkat ale jak žen, tak mužů," zdůraznila místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková. Věří, že sjezd změny ve stanovách potvrdí.

Podle političky kvóty přispějí k tomu, aby začalo být samozřejmé, že na post prvního místopředsedy ve straně budou kandidovat i ženy či že se žena stane premiérkou nebo prezidentkou země. "Nepůjde to, pokud nám ženy zespoda nevyrostou," uvedla Gajdůšková.

 

Právě se děje

Další zprávy