Šmerdova epizoda na dopravě končí, Klaus přijal demisi

Domácí Domácí
30. 6. 2011 12:41
Nestranický ministr se na demisi dohodl s premiérem Petrem Nečasem
Radek Šmerda odchází
Radek Šmerda odchází | Foto: Jan Langer

Praha - Dvouměsíční působení Radka Šmerdy na postu ministra dopravy definitivně končí. Prezident Václav Klaus ve čtvrtek přijal jeho rezignaci.

Nestranický ministr se na demisi dohodl s premiérem Petrem Nečasem, v čele ministerstva dopravy by jej měl nahradit člen Věcí veřejných. Výměna je součástí dohody o pokračování VV ve vládě.

Šmerda na resortu dopravy v dubnu nahradil zakladatele VV Víta Bártu, který rezignoval kvůli skandálům ve vlastní straně.

"Předal jsem panu premiérovi do rukou rezignaci, a to k 1. červenci 2011," potvrdil Aktuálně.cz už dopoledne sám ministr Šmerda. Krátce po poledni Pražský hrad oznámil, že Nečas rezignaci předal prezidentu Václavu Klausovi a ten ji přijal.

Kdo Šmerdu nahradí, zatím Věci veřejné tají. Nejspíše ale půjde o ekonoma VV Pavla Dobeše, který řídil pražskou kampaň strany.

Ten zatím tuto spekulaci nepotvrdil, má vypnutý telefon. Nasvědčuje tomu nicméně fakt, že jej dopoledne přijal na Úřadu vlády premiér Nečas.

Původně se spekulovalo o náměstkovi ministra dopravy Lukáši Hamplovi.

Premiér Nečas podle svých slov Šmerdova odchodu lituje. "Panu ministrovi jsem za jeho práci poděkoval. Svoji práci dělal dobře a jeho odchodu je škoda," uvedl v prohlášení. 

"Oba jsme však usoudili, že vzhledem k náročnosti přípravy rozpočtu na rok 2012 je nezbytné, aby se ten ministr, který bude podle tohoto rozpočtu konat v příštím roce, od samého počátku účastnil jednání o přípravě státního rozpočtu včetně rezortní kapitoly ministerstva dopravy na příští rok," řekl premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy