Skláři chtějí pomoc z EU, jednat s vládou se jim nechce

Eva Benešová
27. 2. 2009 12:24
Požádat EU o dotace může jedině vláda, odbory se ovšem do jednání nehrnou
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Zástupci sklářských odborů se dnes sešli s eurokomisařem Vladimírem Špidlou. Jednali o možnostech dotací z Evropské unie, které by sklářům pomohly.

Podle Špidly sice podobné dotační programy existují, zažádat o pomoc ovšem musí vláda. "Základní aktivita je na národní úrovni. Já doposud nemám informaci, že by byl nějaký projekt předložen," řekl.

Sklářům by podle něho mohly pomoci dva programy. Evropský fond pro problémy s globalizací a evropský sociální fond.

První může být použit například na obnovení výroby, její přesunutí či rekvalifikaci. V obdobných programech v jiných zemích hradila EU až polovinu všech nákladů.

Sociální fondy - příležitost pro odbory

V druhém případě jde o projekt zaměřený na péči o zaměstnance. "Úkolem není zachránit loď, ale námořníky. A pokud se při tom zachrání i loď, o to lépe. Cíl může být například takový, že je přesunete z plachetnice na parník a vysvětlíte jim rozdíl," dodal Špidla.

O tuto dotaci může požádat jakákoliv organizace, například i odbory. Žádost pak posoudí vláda a poté předá Evropské komisí, která určuje organizaci.

Zástupci sklářů v tuto chvíli zvažují, zda se do vytvoření projektu zapojí. "Je to pro nás nová informace. Určitě budeme na námětu pracovat," reagoval předseda svazu Vladimír Kubinec.

Ihned ale dodal, že není vůbec jasné, kdo bude novým majitelem a zda vůbec zachová sklářskou výrobu.

Schůzku s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem na téma evropských fondů, Kubinec zatím iniciovat nechce.

Místo schůzky demonstrace

"Pokud se ministr nepřijel ani podívat do skláren, tak lze těžko očekávat, že by zpracovával žádosti o pomoc. Pozval jsem ho na demonstraci, která bude v pondělí před vládou," doplnil Kubinec.

Zmíněná demonstrace proběhne v pondělí před úřadem vlády. Sejít by se mělo přibližně 500 zaměstnanců zavřených skláren. "Vyzveme vládu, aby poskytla těmto lidem mimořádnou sociální dávku. Oni jsou už pět měsíců bez prostředků. Platili daně a svou situaci ničím nezavinili," zdůraznil šéf svazu.

Skupina Bohemia Crystalex Trading a majetkově spjatá Porcela Plus byly ještě v polovině loňského roku největším výrobcem užitkového skla a porcelánu v Česku. Dohromady zaměstnávaly kolem 7000 lidí.

Skupina, která bankám dluží kolem čtyř miliard korun, je od loňského září v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. V provozu už zůstal jen Karlovarský porcelán a Sklárny Kavalier v Sázavě.

Většina firem je už v konkurzu a insolvenční správci pro ně hledají nové vlastníky.

 

Právě se děje

Další zprávy