Senátoři posvětili miliardovou výhodu pro ČEZ

Martina Machová Martina Machová
22. 7. 2009 18:50
Peníze pro ČEZ prý mají pomoct v boji proti krizi

Praha - Senát přijal zákon o spotřební dani i s kontroverzním "poslaneckým přílepkem" o emisních povolenkách z pera bývalých ministrů průmyslu a obchodu Martina Římana z ODS a Milana Urbana z ČSSD.

Pro se vyslovilo 41 senátorů napříč politickým spektrem. K ODS se připojili lidovci i část sociálních demokratů. Zákon přijali s doporučením, aby byly sporné lhůty dodatečně novelizovány a místo roku 2011 byly prodlouženy až do roku 2013.

Znamená to, že energetické společnosti budou mít možnost získat i po roce 2013 emisní povolenky zdarma výměnou za to, že ušetřené peníze investují do modernizace svých provozů.

Senátoři přitom potvrdili i původní termíny, podle kterých mohou společnosti podklady o investicích předkládat do konce března příštího roku a polovinu předpokládané částky "prostavět" do 31. prosince 2011.

70 miliard pro ČEZ

Podle kritiků je ale jedinou firmou schopnou stihnout šibeniční termín polostátní ČEZ. A tak 70 miliard korun, jak sumu za povolenky vyčíslilo ještě Bursíkovo zelené ministerstvo, zřejmě připadne právě jemu.

Většina senátorů se přiklonila k názoru autorů zákona, že navržená pravidla pomohou dále nezvyšovat ceny energií a že se vlastně jedná o protikrizové opatření.

"Cena energie se netvoří v České republice, takže to stejně nebude mít žádný vliv na konečnou cenu pro spotřebitele," upozorňoval ale senátor Jan Horník.

Nevyšel ani návrh části sociálních demokratů, kteří se snažili pomocí pozměňovacího návrhu upravit krátké termíny tak, aby se do boje o emisní povolenky zadarmo mohlo přihlásit více společností.

Přílepek prošel hladce poslaneckou sněmovnou v polovině června. Pro hlasovali jak poslanci ODS tak ČSSD, proti se postavili jen exministr financí Miroslav Kalousek a zelený ministr Martin Bursík. Oba preferovali, aby se výtěžek z emisních povolenek stal součástí státního rozpočtu.

"Ta argumentace je přibližně stejná, kdybychom řekli, že kdo postaví ze svého nemocnici, nemusí platit zdravotní pojištění. Uvědomme si, že emisní povolenky tvoří 30 procent rozpočtu," připodobňoval důsledky schválení přílepku Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy