Senátoři kritizují "Fischerův zázrak", chtějí kontrolu

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
10. 7. 2013 7:25
Policie ani úředníci přes finance Fischerovo rychlé splacení dluhů neřeší
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Senátorům, kteří mají na starosti kontrolu účtů za prezidentskou kampaň, se nelíbí zázračná rychlost, s níž nastupující ministr financí Jan Fischer splatil milionové dluhy.

Zdá se jim podezřelé, že Fischer, získal během šesti dnů více než 5 milionů korun.

"Je to prapodivné. Když někdo přijímá funkci ve vládě, mělo by to být čisté a tohle čisté není," uvedl senátor a bývalý státní zástupce Miroslav Antl (ČSSD) s tím, že věcí by se měla zabývat policie.

Podle informací Aktuálně.cz se ale zatím o "Fischerův zázrak", jak věc nazývají komentátoři na sociálních sítích, nezajímá ani protikorupční policie, ani úředníci kontrolující finance.

Sponzory neúspěšný kandidát na prezidenta marně sháněl půl roku. Ve chvíli, kdy se o něm začalo špitat jako o favoritovi na šéfa financí v Rusnokově kabinetu, přistál na jeho účtu milionový dar. Zbylé miliony se začaly hrnout jen několik hodin poté, co oficiálně svůj nástup na ministerstvo potvrdil.

"Je to nestandardní a podezření z korupce je zde na místě," konstatoval senátor Jaromír Štětina (TOP 09/STAN).

Fischerův asistent Martin Hakauf jakoukoli souvislost darů s nominací na ministra financí vyloučil. Jde prý o výsledek dlouhodobých jednání.

V minulosti případy náhlého "zbohatnutí" lidí ve státní správě řešil například protikorupční útvar, ten se však věcí nezabývá.

"Pokud by se jednalo o podezření z trestného činu a věc spadala do vymezené příslušnosti našeho útvaru, tak by to náš útvar prošetřoval. Samozřejmě monitorujeme veřejné zdroje a o této zprávě víme, nicméně se touto věcí náš útvar nezabývá," uvedl mluvčí protikorupčních policistů Jaroslav Ibehej.

Kauza "Fischer" zatím není ani v hledáčku Finančního analytického útvaru (FAÚ) ministerstva financí, které mimo jiné prošetřuje i podezřelé obchody a platby státních zaměstnanců.  Šéfem ministerstva a nadřízeným této instituce se navíc již ve středu stane právě Fischer.

"Nemyslím si, že je to případ, kterým bychom se měli sami aktivně zabývat," konstatoval šéf FAÚ Milan Cícer. Drtivé většině všech prověřování podle něj předchází podnět zvenčí, v případě Fischerova účtu zatím žádný neobdrželi.

FAÚ: Záleží na bance

95 % všech podnětů přichází přímo od bank, které mají ze zákona povinnost nahlašovat podezřelé finanční platby. "Záleží na konkrétní bance. Pokud případ nahlásí, budeme se jím zabývat," dodal Cícer.

Zároveň vyloučil, že by na případné prošetřování mohlo mít vliv, že se Fischer brzy stane jeho nadřízeným. "Do konkrétních případů ministr nikdy nezasahuje," uvedl Cícer. Fischer ale bude mít v rukou jak kontrolu útvaru, tak jeho organizační řád a rozpočet.

Fischerovi náhlí sponzoři.
Fischerovi náhlí sponzoři. | Foto: Repro: Aktuálně.cz

Raiffeisenbank, u které má Fischer transparentní účet, nechce říci, zda se chystá nejnovější platby nahlásit.

"Žádné pohyby na účtech jakéhokoli našeho klienta nemůžeme z důvodu bankovního tajemství jakkoli komentovat. Při sledování a vyhodnocování podezřelých transakcí vždy postupujeme dle našich zákonných povinností," uvedl pouze mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Cícer ale vyjádřil pochybnosti, že by se pravidla pro podezřelé obchody vztahovala i na Fischerovy sponzorské dary. "To bychom se mohli zabývat účty všech kandidátů," dodal Cícer.

Transakce, které banky obvykle hlásí, se vymykají z běžných pohybů na daném účtu, není z nich zřejmé, kdo je dárcem, nebo jde o převody, které nemají zjevný ekonomický důvod.

V případě zaměstnanců státní správy, které FAÚ prověřovalo, bylo již ze samotného účtu jasné, že něco nehraje. "Šlo například o policisty nebo úředníky, kterým přišly větší částky v rozporu s jejich obvyklými příjmy od zaměstnavatele," popsal Cícer.

U Fischera přitom hrají roli i okolnosti, které banka z účtu neuvidí - a sice dlouhé marné shánění sponzorů a jejich rychlé nalezení poté, co přijal nabídku na členství ve vládě. Jde navíc spíše o podezření z politické korupce, nikoli z finanční kriminality jako takové.

Senátoři zvažují trestní oznámení

Prozkoumat okolnosti sponzorských darů by tak bylo možné, pokud by se někdo obrátil na policii. Oslovení senátoři takový postup nevylučují.

"Doufám, že předloží vše ke kontrole tak, aby bylo jasné, že je to v pořádku. Je to i v jeho zájmu. Pokud by se tak nestalo, je možné zvážit trestní oznámení," uvedl Antl.

Jasno by mělo být po příštím jednání výboru. "Výbor se může dohodnout na prohlášení, ze kterého by trestní oznámení mohlo vzejít," dodává Štětina.

 

Právě se děje

Další zprávy