Senátor útočí na BIS, chce vysvětlit kauzu Hučín

Martina Macková
21. 10. 2007 21:32
Případ se týká žalobce z Čunkovy kauzy
Vladimír Hučín hovoří na demonstraci pro Jiřího Čunka v Praze.
Vladimír Hučín hovoří na demonstraci pro Jiřího Čunka v Praze. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha/Přerov - Senátor Jaromír Štětina nevzdává svůj boj proti státnímu zástupci Radimu Obstovi, někdejšímu (odvolanému) žalobci v kauze údajného úplatku pro vicepremiéra Čunka.

Senátor žádá, aby sněmovní komise pro kontrolu tajné služby BIS zjistila, zda stát nepřekročil zákon také v případu známého antikomunisty a zpravodajského důstojníka Vladimíra Hučína.

Co spojuje Čunka, Hučína či BIS? Nejasné chování státního zástupce Obsta, je přesvědčen senátor Štětina.

Čunkův žalobce se kvůli prověrce neprovinil ČTĚTE ZDE

Jak to bylo s Hučínem

Hučín byl několik let vyšetřován a souzen mimo jiné kvůli nedovolenému ozbrojování, neuposlechnutí rozkazu nadřízeného či podezření z bombových výbuchů v Přerově.

Podle Štětiny existuje však mezi BIS a Obstem existuje propojení, které vyústilo v kampaň proti Hučínovi.

"Jediný kompetentní orgán, který může přinutit BIS, aby neskrývala svoji činnost za formulace o utajovaných dokumentech, je právě parlamentní komise. Žádám ji důrazně, aby zjistila, zda a jak BIS porušila zákon," říká Štětina (Praha, za SZ).

Komise: Čunkův státní zástupce není ovlivněn StB ČTĚTE ZDE

Podle něj dosud nebyla kauza dostatečně vysvětlena. Hučína soudy po sedmi letech v celém rozsahu osvobodily. Také bych rehabilitován kvůli trestnému činu ještě z doby před rokem 1989.

V době, kdy byl stíhán, ale nemohl pracovat a ani nyní kromě přednášek pro studenty nemá stálé zaměstnání.

Senátor Jaromír Štětina
Senátor Jaromír Štětina | Foto: Aktuálně.cz

"Není přece možné, aby byl systematicky drtivou převahou státních úředníků beztrestně ničen nevinný člověk. Náš stát potřebuje silné a spolehlivé bezpečnostní služby, nikoliv orgán, který se v tajnosti zabývá vyráběním kompromitujících materiálů," dodal senátor Štětina.

Akce Seliko, Twist a Uhlí

Hučín tvrdí, že zná krycí jména bezpečnostních akcí (Seliko, Twist a Uhlí), které proti němu tajná služba ve spojení s dalšími útvary podnikala. Štětina chce, aby komise informace prověřila. Podle něj by měli poslanci chtít v této souvislosti vidět i další svazky s názvy: Zájemce, Silon, Lípa, Podkova, Kára, Hrob, Gorila, Dýka, Špunt, Barel.

"Budeme se tím zabývat jako každým jiným podnětem, zřejmě příští týden. Pana senátora si k tomu pozveme," řekl předseda komise Jeroným Tejc (ČSSD). K výsledku je skeptický.

Předseda komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc
Předseda komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc | Foto: ČSSD

Podle něj se ale kauzou Hučín již komise dlouze zabývala v předchozím období a řešily ji i soudy. "Nechtěl bych, aby komise nahrazovala práci soudů. Myslím, že pan senátor by se měl zamyslet nad tím, zda opakovaně neporušuje zákon tím, že zveřejňuje názvy bezpečnostních svazků i jejich obsah," naznačil Tejc, který plánuje, že si se Štětinou bude chtít vysvětlit i jeho výroky na adresu komise.

Štětina po rozhodnutí kolem žalobce Obsta uvedl, že komise BIS fakticky nekontroluje. "Je to komise na baterky. Bez znalosti ani nemohli ve spisech zjistit, o co jde. Jsou to rozsáhlé materiály, určitě je neviděli celé a s komentářem."

 

Právě se děje

Další zprávy