Senát schválil rozšíření pozorovatelské mise na Sinaji

ČTK ČTK
9. 10. 2013 16:58
Česká armáda nabídne leteckou podporu na místo odcházející USA
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Senát schválil rozšíření české armádní účasti v pozorovatelské misi na egyptském Sinajském poloostrově. Půjde o třináct vojáků a vojenský dopravní letoun CASA, pro který to bude první operační nasazení.

Vojáci budou na Sinaji od letošního listopadu do konce příštího roku. V současné době tam působí tři čeští operační důstojníci.

Vláda návrhem reagovala na žádost vedení mise kvůli tomu, že s leteckou podporou na Sinaji končí Spojené státy. Letoun CASA odpovídá potřebám a čeští vojáci jsou schopni naplnit požadavky mise, řekl premiér Jiří Rusnok.

Účast České republiky v misi je podle něho v souladu s bezpečnostní strategií a zahraniční politikou. Roční náklady související s vysláním letounu CASA a personálu na hranice Egypta a Izraele budou podle Rusnoka 63 milionů korun, z toho 34 milionů bude refundovat mise.

S vysláním vojáků do zahraničních misí musí za běžných okolností souhlasit obě parlamentní komory. Ministr obrany Vlastimil Picek však už dříve řekl, že v době rozpuštění Sněmovny stačí souhlas horní komory.

 

Právě se děje

Další zprávy