Senát proti KSČM. Seznam 542 indicií, jež míří k soudu

Martina Macková
31. 10. 2008 12:40
Pro příklad: Návrat k Leninovi má smysl, řekl Filip
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zvláštní komise senátu, která zkoumala působení polistopadové KSČM,  předložila celkem 542 indicií, u nichž by soud měl rozhodnout, zda nejsou v rozporu se zákonem nebo ústavou.

Horní komora parlamentu ve čtvrtek závěry komise schválila a navrhla vládě, aby seznam předala Nejvyššímu správnímu soudu. 

"Vláda je jakýmsi pošťákem, který náš dopis doručí nebo nedoručí soudu. Stejně jako my se nemůže vyjadřovat k tomu, jestli KSČM porušuje o politických stranách nebo ne," řekl Aktuálně.cz koordinátor zprávy senátor Jaromír Štětina (za SZ).

Nejzávažnější je podle komise 76 prohřešků. Dvaačtyřicet z nich pokládají senátoři za porušení ústavy, zbývající jsou podle nich  porušením zákona.

Infobox

Co např. komise předkládá jako důkaz

  • Zákon považuje KSČ za zločinnou a zločineckou organizaci. KSČM se považuje za nástupce KSČ. Tím propaguje hnutí směřující k potlačení lidských práv a svobod a ohrožuje mravnost
  • KSČM porušuje trestní zákon, když prosazuje návrat k zločinnému režimu a odstranění demokratických základů státu a snaží se také ospravedlnit komunistické zločiny (výroky představitelů a texty místních organizací)
  • Vázací akt předsedy Vojtěcha Filipa ke spolupráci s Stb. To dokládá propojenost KSČM s represivní složkou, která používala násilí
  • Materiál předsedy OV KSČM Praha-východ žádá diktaturu proletariátu.
  • Vedení KSČM podporuje Karla Hoffmanna odsouzeného do vězení za podíl na okupaci sovětskou armádou. Hoffmann považuje tuto násilnou okupaci za nezbytnou
  • Člen ÚV KSČM Vojtěch Exner odmítá rezoluci Parlamentního shromáždění rady Evropy, která vyčísluje masové zločiny komunistických režimů, tím se dopouští popírání genocidia
  • KSČM je u Ministerstva vnitra regitrována jako územní organizace KSČ, což je zločinecká organizace podle zákona
  • Komunistický svaz mládeže (zakázaný MV) má své ústředí a redakci v budově ÚV KSČM. Podporou protiprávní organizace se KSČM podílí na porušování zákona
  • Výrok poslance Stanislava Grospiče, který mluví o možnostech nelegálních metod pro realizaci komunistického programu. Výroky jsou přímou podporou násilných metod
  • "Lenin byl velký myslitel," výrok Jaroslava Kojzara z Haló novin, který je přímou podporou násilných metod jako prostředku k dosažení politických cílů
  • "Marxismus však nikdy ani nepodceňoval úlohu násilí, chápe, že na náslí vykořisťovatelů mají a musí utlačování odpovídat násilím sebeobrany," uvedl Hasan Charfo, vedoucí oddělení mezinárodních styků ÚV KSČM, kterým se hlásí k násilí
  • Vysoké procento voličů a také členů KSČM představují bývalí členové předlistopadové KSČ

Haló noviny hlásí

Aktuálně.cz má k dispozici celý soupis. Mezi stovkami indicií, které může soud zkoumat, jsou například texty z tiskovin, novin, výroky představitelů KSČM nebo postoje KSČM k Únoru 1948, k režimu na Kubě, násilí Číny v Tibetu či agresi Ruska v Gruzii.

"Návrat k Leninovým myšlenkám má svůj nepopiratelný smysl," uvedl ve stranických Haló novinách loni v červnu předseda KSČM Vojtěch Filip. I to je jedna z indicií.

Komise také poukazuje v jednom z důkazů, že oficiální dokumenty strany vyzývají k tomu, aby se členové řídili myšlenkami Marxe a Lenina. A na to, že KSČM se považuje za nástupkyni KSČ. Tu ovšem zákon z roku 1993 označil za zločineckou organizaci.

Senátor Jaromír Štětina se podobná setkání snaží dostat mimo zákon
Senátor Jaromír Štětina se podobná setkání snaží dostat mimo zákon | Foto: Ludvík Hradilek

Na tahu je teď vláda

Senátor Jaromír Štětina se brání výkladu, že senátoři a komise žádají zrušení KSČM. "Jen chceme, aby soud potvrdil, nebo vyvrátil podezření a postupoval podle zákona," říká senátor.

Soud by mohl v mírnější variantě nařídit KSČM, aby se "napravila." To by mohlo znamenat například změnu názvu strany, o kterém se dlouho diskutuje, nebo například žádost, aby se komunisté zřekli marxismu-leninismu.

"Pak by to ale přestali být komunisté. Článek 5 Ústavy říká, že součástí našeho politického systému mohou být pouze ty strany a hnutí, které odmítají násilí jako prostředek dosažení svých cílů. Neříká, které ho používají, a to je rozdíl," míní Štětina.

K teorií V. I. Lenina se ale komunisté prý nehlásí. "My se nehlásíme k praktické stránce, je to překonaná záležitost. A za to, že některé teoretické myšlenky považujeme za dobré, nás nikdo nemůže postihnout," míní komunistický senátor Eduard Matykiewicz.

Je to jako s náboženstvím

"Jsem přesvědčen, že vláda odmítne tento materiál poslat k soudu," řekl Aktuálně.cz senátor Eduard Matykiewicz.

"Legitimitu strany nelze posuzovat podle toho, že někdo někde něco řekl. Navíc ty výroky jsou v rozporu s našimi dokumenty. Tam nic takového není. Kdyby bylo, přece by už dávno soudy nějak postupovaly," míní.

Duch Vladimira Iljiče prostoupil mysl mladých praporečníků
Duch Vladimira Iljiče prostoupil mysl mladých praporečníků | Foto: Ludvík Hradilek

"Jako to s náboženstvím. To nikdo nemůže zamítnout jako celek. Je idea, o které se hovoří a praxe vypadá zcela jinak. Přece nebudu katolickou církev posuzovat podle toho, že upalovali čarodějnice," dodal Matykiewicz.

 

Právě se děje

Další zprávy