Senát pro exministra Kohouta padl. Míří do diplomacie

Martina Machová Martina Machová
23. 7. 2010 12:40
Spekuluje se o něm jako o velvyslanci v Itálii
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po bývalém předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi padá i možnost, aby za sociální demoktraty v nadcházejících senátních volbách kandidoval bývalý ministr zahraničí obecně oblíbené Fischerovy vlády Jan Kohout.

Svou další budoucnost vidí v diplomacii. Deníku Aktuálně.cz to sdělil sám Jan Kohout.

"Mohu vám potvrdit, že moje kandidatura do senátu je neaktuální, na rozdíl od mého pokračování ve službě státu v české diplomacii," napsal v SMS zprávě exministr.

O jeho dalším angažmá se má rozhodnout v nejbližších dnech v rámci jednání s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

"Konkrétní varianty probereme příští týden, včetně Říma," dodal Kohout, o němž se v kuloárech již delší dobu spekuluje jako o možném velvyslanci v Itálii.

Ještě tento týden přitom probíhala uvnitř sociální demokracie diskuze, kam silného kandidáta umístit. Lidé z vedení strany se totiž shodovali, že kandidatura nekonfliktního a vcelku oblíbeného ministra by mohla straně ve volbách pomoci.

Foto: Ludvík Hradilek

Ještě jednáme

Spekulovalo se o Karlových Varech, Pardubicích i o senátních obvodech v Ústeckém kraji.

"Není to uzavřené. Pravděpodobně máme poslední možnost to prosadit. Je otázka jestli se to povede," popisoval jednání ještě ve středu místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Sociální demokraté uvažovali o angažmá exministra již v letošních parlamentních volbách. Tehdejší předseda Jiří Paroubek ale narazil na nesouhlas plzeňských sociálních demokratů, do jejichž čela chtěl Kohouta dosadit.

Na tiskové konferenci poté předeslal, že s Janem Kohoutem počítá právě do senátních voleb.

Tah s Pecinou vyšel

Jednodušší cestu do parlamentu měl druhý z Fischerových ministrů, jenž kandidoval za ČSSD. Pražská ČSSD si dnes již exministra vnitra Martina Pecinu vzala za svého kandidáta bez větších protestů a v nové sněmovně usedl.

 

Právě se děje

Další zprávy