Senát krotí rebelku ODS. Nemocné děti dostanou míň

bar
18. 9. 2008 11:35
Příspěvek se má snížit o polovinu na 3 tisíce
Před hlasováním o vydání policii ministra Čunka proběhlo první hlasování, zdali toto proběhne veřejnou nebo tajnou formou.
Před hlasováním o vydání policii ministra Čunka proběhlo první hlasování, zdali toto proběhne veřejnou nebo tajnou formou. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Senátoři zmírnili návrh levicových poslanců, kteří i za podpory Aleny Páralové z ODS prosadili ve sněmovně, aby rodiče s dlouhodobě nemocnými dětmi dostávali příspěvek na péči až do patnácti let jejich věku. Dosud na tento příspěvek měly nárok jen děti do sedmi let.

Senátní úprava, kterou podpořil i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, spočívá v tom, že sice ponechává věkovou hranici patnácti let, ovšem státní příspěvek pro starší děti snižuje o více než polovinu.

Děti do sedmi let by nadále měly dostávat 7,6 tisíce korun, starší děti do patnácti roků jen 3 tisíce. Senátoři, jejichž návrh ještě musí znovu posoudit sněmovna, navíc rozdělili starší děti na dvě kategorie. Děti do deseti let dostanou příspěvek už od loňska, nejstarší děti od roku 2010.

Foto: Ludvík Hradilek

Stát ušetří miliardy

Senátoři ČSSD se marně snažili prosadit původní verzi, která počítala s příspěvkem 7,6 tisíc korun pro všechny děti do patnácti let. ODS má ale ve druhé komoře parlamentu většinu, takže pro ni nebyl problém prosadit to, co potřebovala.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas uvedl, že senátní verze přinese miliardové úspory pro státní pokladnu.

Zatímco podle návrhu ČSSD a KSČM by stát musel vyplácet až pět miliard korun ročně, teď to bude jen 900 milionů.

Páralová & spol. na stranickém koberečku

Kvůli hlasování s levicí musela poslankyně ODS Páralová dokonce na kobereček.

Alena Páralová (ODS)
Alena Páralová (ODS) | Foto: Osobní stránky

Spolu s ní museli vysvětlovat své důvody, proč při jednání o tomto sociálním zákonu hlasovali ve sněmovně s levicí, také další straničtí rebelové: Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec, Jan Schwippel a Jan Klas.

Páralová se zpovídala oblastní radě v Pardubicích počátkem září. Po čtyřhodinovém jednání sdružení přijalo usnesení, ve kterém Páralové zakazuje hlasovat s komunisty a sociálními demokraty.

"Zpytuji svědomí, ale na druhou stranu myslím na ty mámy nemocných dětí," řekla následně Páralová.

 

Právě se děje

Další zprávy