Senát hlasoval a měnil Česko. Podívejte se jak

Michal Pavec
18. 7. 2008 12:35
Změní se odchody do důchodu i vyplácení nemocenské
Kdo je pro, ruku nahoru. Ilustrační snímek
Kdo je pro, ruku nahoru. Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vládní koalice zažila úspěšný konec týdne. Horní komorou prošly všechny důležité zákony, které chtěl Topolánkův kabinet prosadit. Občané tak mohou čekat výrazné změny například ve vyplácení nemocenské nebo v důchodovém systému.

Pokud třeba první týden v lednu 2009 zůstanete s horečkou doma, stát vám za první tři dny nemoci nezaplatí ani korunu. Byla by to obrovská rozpočtová zátěž, obhajuje normu ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Vláda také prosadila první část důchodové reformy, která počítá s tím, že od roku 2010 vstoupí v platnost zákon, který umožní, aby lidé odcházeli do penze až v 65 letech.

"Stejnou cestou by musela jít vláda v jakémkoli složení," brání Nečas svůj návrh, který reaguje na stárnutí české populace a stále se zvyšující počet lidí v důchodovém věku. Opozice ho ale tvrdě kritizuje.

Senátem včera také prošel nový policejní zákon a norma výrazně zvyšující postihy za týrání zvířat.

Podívejte se na přehled toho, co pro vás bude včerejší hlasování senátu znamenat.

Zákon o nemocenském pojištění

Do září budou lidé brát za první tři dny nemoci 60 procent platu, do konce roku už jen čtvrtinu a od prvního ledna nic.

Foto: Ludvík Hradilek
Tři dny nemoci budou od ledna bez mzdy, potvrdil senát

Topolánkova vláda se tak postavila rozhodnutí Ústavního soudu, který v dubnu zrušil část vládního reformního batohu rušícího vyplácení prvních tří dnů nemocenské.

Nový zákon předpokládá také to, že prvních čtrnáct dnů nemocenské platí zaměstnavatel. Zároveň se mu sníží pojistné, které platí za zaměstnance z 3,4 na 1,5 procenta hrubé mzdy.

Zákon o důchodovém pojištění

Odstartování složité důchodové reformy platilo za jeden z klíčových bodů v reformním programu vládního kabinetu. Senátoři mu včera dali zelenou.

"Kdyby zákon neprošel kvůli koaličním hlasům, význam koaličního projektu by dramaticky klesal směrem k nule," prohlásil už dříve ministr Nečas.

Foto: Aktuálně.cz
Do důchodu se půjde v 65, souhlasili senátoři

Od ledna 2010 tak žačne platit norma, která posunuje hranici odchodu do penze na 65 let. Výjimku budou mít ženy s alespoň dvěma dětmi.

Nečas alespoň budoucím i současným seniorům slíbil, že reforma nezmění výpočtový vzorec pro zvyšování důchodů, podle kterého je každý rok nutné důchody valorizovat o inflaci a o třetinu reálného růstu průměrné mzdy.

Zákon o Policii ČR

I s chybami, které přiznává sám ministr vnitra Ivan Langer, začne od ledna příštího roku platit nový policejní zákon. Šéf resortu ale slíbil, že nedostatky napraví novelou, kterou představí na podzim.

Policie musela během pochodu zastavilit v okolí dopravu.
Policie musela během pochodu zastavilit v okolí dopravu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Senát schválil i přes chyby policejní zákon

Po zásahu některých poslanců v normě chybí pravomoc strážníků měřit rychlost a také pravomoc inspekce ministra vnitra a státních zástupců vyšetřovat trestnou činnost policistů. Své prohřešky by si tak měli šetřit policisté sami.

Zákon na ochranu zvířat proti týrání

Po dlouhých sporech o to, zda má v zákoně být povoleno norování lišek při výcviku loveckých psů, nakonec důležitý zákon prošel.

Foto: Ondřej Besperát
Senát schválil zákon o týrání zvířat. Bez norování

Výrazným způsobem norma navyšuje finanční postihy pro lidi, kteří týrají zvířata. Novela umožňuje u zvlášť závažných případů týrání uložit pokutu až do výše půl miliónu korun.

Případem, který otřásl Českem bylo například mučení a zabití kočky v Morávce, jehož videozáznam dokonce pachatel dokonce umístil na internet.

 

Právě se děje

Další zprávy