Šéfem NKÚ má být Kala. Návrh TOP 09 dohodu nezmění

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 3. 2013 13:54
TOP 09 v pátek navrhla do čela NKÚ člena ODS Miloslava Vaňka
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tah TOP 09 s cílem torpédovat dohodu ODS s ČSSD o postu prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu zřejmě nevyjde.

TOP 09 v pátek opustila svého předchozího kandidáta, kterým byla bývalá náměstkyně ministra financí Dana Trezziová, a navrhla přímo člena ODS Miloslava Vaňka, generálního ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

"Prostě kandidáta, kterého může ODS jen těžko odmítat," říká jeden z členů vedení TOP 09.

Nicméně dohodu ODS-ČSSD, podle které bude prezidentem NKÚ kandidát sociálních demokratů Miloslav Kala (dosavadní viceprezident a momentálně výkonný šéf úřadu) a viceprezidentkou poslankyně ODS Zdeňka Horníková, to podle všeho už nenabourá.

Prezidenta a viceprezidenta NKÚ bude volit sněmovna už příští úterý, hned na začátku březnové schůze.

Nejde přitom jen o prezidenta a viceprezidenta, ale výhledově i o další členy kolegia NKÚ, které navrhuje sněmovně prezident NKÚ. Teď je bude dojednávat se svou viceprezidentkou.

"Ve výhledu dvou let se uvolní čtyři místa. Myslím, že se o tom budeme dohadovat společně a společně navrhovat sněmovně," upřesňuje Zdeňka Horníková poté, co dohodu potvrdila. S Kalou se zná ještě jako s "kolegou z Poslanecké sněmovny".

"Myslím, že oba dokážeme být apolitičtí," vyvrací námitky proti stranické příslušnosti Horníková. Zároveň potvrzuje, že ty posty, na něž už dříve v kolegiu nominovala kandidáty ODS, bude mít znovu "s 99procentní jistotou" opět ODS.

Pokusu TOP 09 vrazit klín mezi poslance ODS nominací občanského demokrata se kandidátka na viceprezidentku usmívá: "Je zvláštní, že TOP 09 teď navrhla člena ODS. My se s Mílou Vaňkem známe osobně z Náchoda, vím, že o to místo stál, on ví, že jsem o ně stála já. Ale dohody to nabourat nemůže."

Horníková viceprezidentkou 

"V kolegiu tak bude zastoupena jak levice, tak pravice," dodává s tím, že kritériem musí být odbornost a také zastoupení žen.
Boj o prezidenta NKÚ vyvrcholil na únorové schůzi sněmovny, když definitivně padla naděje, že by strany vládní koalice navrhly společného kandidáta. ODS nakonec navrhla Horníkovou, ČSSD Kalu a TOP 09 Trezziovou.

V tomto trojúhelníku se pak odehrávalo vyjednávání: zda TOP 09 s ČSSD zvolí výměnou za jiné posty kandidáta TOP 09, nebo ČSSD s ODS kandidáta sociálních demokratů výměnou právě za post viceprezidenta.

Nakonec ODS usoudila, že lepší něco než nic, a dohodla se s ČSSD ona.

"Nejsme schopni se dopočítat hlasů pro Horníkovou. Takže dostane alespoň post viceprezidentky," říká poslanec za ODS obeznámený s vyjednáváním.

"Ona nás vlastně Topka pak už ani neoslovila," vysvětluje člen vedení ČSSD. I pro ni byla nakonec dohoda s ODS výhodnější - její kandidát dostane v NKÚ post nejvyšší.

NKÚ kontroluje nakládání státních orgánů s penězi. Jeho pravomoci se měly rozšířit i na kontrolu krajských a obecních samospráv nebo i veřejnoprávních médií (v jednu chvíli byla ve hře i možnost kontrolovat firmy s majetkovým podílem státu, např. ČEZ), Senát ale novelu ústavy o rozšíření kompetencí smetl ze stolu.

 

Právě se děje

Další zprávy