Schválení zdravotní reformy odloženo. Chybí stránka

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
14. 6. 2011 18:03
Část poslanců dostala na své lavice nekompletní podklady
Jen odklad?
Jen odklad? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve středu ráno měla sněmovna definitivně schválit "malou" reformu zdravotnictví, která mimo jiné upraví poplatky za recept a pobyt v nemocnici nebo zpoplatní zubní plomby pro pacienty starší 18 let.

Do projednávání se ale vloudila chyba: část poslanců dostala na své lavice nekompletní podklady. Z pozměňovacího návrhu ministra Leoše Hegera (TOP 09) vypadla jedna stránka, shodou okolností klíčová: zavádí totiž aukce na léky.

Stručně řečeno: ministr chce, aby o tom, který lék z dané skupiny léků proti určité nemoci bude plně hrazen pojišťovnou, rozhodovala pouze cena - tedy aby to byl nejlevnější lék. To se příliš nelíbí farmaceutickým firmám.

Spiklenecké teorie...

Právě to zavdalo příčinou různým spikleneckým spekulacím včetně těch, že lobbisté farmaceutických firem, kteří i v úterý kroužili sněmovnou, mají o dva dny víc na zpracovávání poslanců.

"To jsou dohady, osobně příliš nevěřím na špionážní teorie," ´tvrdí ministr Leoš Heger.

Někteří poslanci ostatně i ministrovi vyčítají, že tento zákon se prodírá sněmovnou poněkud chaoticky.

Poslanci ho začali projednávat v době, kdy se vládní trojkoalice ještě neshodla na podobě "malé" reformy. Jasno nebylo ani v okamžiku, kdy zdravotní výbor přijal komplexní pozměňovací návrh k Hegerovu návrhu. Teprve poté, co se konečně koalice shodla, předložil ministr Heger pozměnění už pozměněného návrhu.

... nebo divoké novely?

"Hledám chybu i u sebe," připustil Heger. Trvá ale na tom, že za chybějící stránku nemůže jeho úřad, ale sněmovní personál, který ho množil poslancům.

"Nevzpomínám si, že bychom podobný případ i v minulosti řešili," řekla k tomu předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). "Odstranitelné to je, ale posune se termín."

Předsedkyně připustila, že by mohla začít zjišťovat, kdo za to může.

"Jsou věci jako uragán nebo povodně, které neovlivníte. Já bych to nechal být," říká smířlivě ministr Heger.

 

Právě se děje

Další zprávy