Schodek 150 miliard vydrží nejméně na čtyři roky

Petr Holub
5. 5. 2009 7:00
Rekordní schodek státního rozpočtu plánuje ministr financí nejen na letošek
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Reuters

Praha - Rekordní schodek státního rozpočtu plánuje ministr financí Miroslav Kalousek nejen na letošek, ale i do příštích tří let. 

Tento plán však platí jen za předpokladu, že se v příštím roce ušetří 60 miliard a v dalších letech 90 miliard. Ekonomika také letos nesmí klesnout o víc než 2,3 procenta a v dalších letech musí opět růst; v roce 2012 už o tři procenta.

Zároveň nesmí sněmovna schválit sociálnědemokratický protikrizový balíček, který i ve své mírnější podobě zvyšuje státní výdaje ročně až o 20 miliard.

Vyplývá to z Kalouskova návrhu rozpočtového rámce do příštích let, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Když předpoklady nevyjdou, stát se v letech 2010, 2011 i 2012 zadluží nejméně 250 miliardami, tedy cca šesti procenty ekonomického výkonu celé země.To je dvojnásobek maastrichtského kritéria nezbytného pro přijetí společné evropské měny.

První zpoždění

Rámec do příštích let je prvním krokem ke schválení rozpočtu. Ministr Kalousek odeslal svůj návrh do vlády 29. dubna. Předtím jej však se svolením premiéra neprojednal s ostatními ministry.

I tak nabral rozpočet první zpoždění. Podle rozpočtových pravidel má vláda návrh schválit do konce dubna, odcházející kabinet Mirka Topolánka to už nestihne.

Rozpočtový výhled se totiž nedostal ani na program poslední schůze Topolánkova kabinetu, která je naplánována na středu. Další termín už platí pro očekávaný Fischerův kabinet.

Do konce května musí vláda podle schváleného rámce sepsat rozpočty jednotlivých resortů. 

Kde se bude šetřit a proč

Plány ministra financí na několik nejbližších let vycházejí z odhadů, jak se bude vyvíjet česká a ekonomika a z předpokladu, že stát bude muset sáhnout k úsporám.

Odpovědi na otázky koho šetření postihne a kdy se české hopodářství začne zvedat z propadu, najdete v následujících článcích.

ČTĚTE ZDE:

1. Kde se bude šetřit?

2. Jak se bude vyvíjet ekonomika?

3. Proč zadlužování potrvá tak dlouho?

 

Právě se děje

Další zprávy