Kalousek počítá příští rok s růstem 0,8 procenta

Petr Holub
5. 5. 2009 7:00
Nejsou autoři rozpočtu příliš optimističtí?
Optimistický Miroslav Kalousek.
Optimistický Miroslav Kalousek. | Foto: Reuters

Praha - Rozpočtové plány na několik nejbližších let postavil ministr financí Miroslav Kalousek na údajích, že česká ekonomika letos poklesne o 2,3 procenta HDP, napřesrok už poroste o 0,8 procenta.

Je větším optimistou než experti Evropské komise, které očekává letos pokles o 2,7 procenta a napřesrok růst pouze o 0,3 procenta.

Ještě horší vyhlídky dává Čechům Mezinárodní měnový fond: letos propad o 3,5 procenta, v příštím roce nulové zlepšení.

Dalším klíčovým momentem pro státní rozpočet jsou mzdy. Podle ministerstva financí jejich objem reálně neproste, ale až do roku 2010 zůstane na úrovni loňského roku.

Jedním z předpokladů takové předpovědi je očekávaný růst počtu nezaměstnaných. Kalousek očekává, že se jejich počet pro loňsku zvýší o necelých 100 tisíc.

Ovšem už v březnu bylo v Česku bez práce o 112 tisíc více lidí, než před rokem. Rozpočet tedy bude vycházet pouze v tom případě, že se koncem roku ekonomika zotaví a podniky začnou přijímat nové zaměstnance.

Na očekávaném ekonomickém zlepšení před koncem roku stojí také předpoklad, že se daně budou od května do prosince vybírat lépe, než se shromažďovaly od ledna do dubna.

V prvních čtyřech měsících poklesly daňové příjmy oproti loňsku o 9,9 procenta. Návrh rozpočtu však počítá s propadem jen o 6,1 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy