S Bártou i Johnem. Tak jdou VV jednat o osudu vlády

Jan Němec (redaktor) Radek Nohl Jan Němec (redaktor), Radek Nohl
5. 4. 2012 13:00
Vít Bárta si na schůzku s ODS odskočí od soudu, kde čelí podezření z korupce
Od soudu na koaliční jednání.
Od soudu na koaliční jednání. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mezi zástupci Věcí veřejných je na čtvrtečním jednání s lídry ODS i Vít Bárta. Ten si do Strakovy akademie odskočil od soudu, kde čelí podezření z korupce.

Nejmenší vládní strana tak muá nakonec na schůzce s vedením ODS čtyři zástupce. Bártu doplnil předseda strany Radek JohnKarolína Peake a Kamil Jankovský.

Vít Bárta si tak odskočil od jednání soudu, který rozhoduje, zda peníze pro Kristýnu Kočí a Jaroslava Škárku byly úplatek za loajalitu, jak tvrdí Kočí a Škárka, nebo půjčka, jak to vysvětluje Bárta.

Předseda poslaneckého klubu VV se skutečně z odpoledního jednání soudu omluvil, na otázku reportéra Aktuálně.cz ale odmítl potvrdit svou účast na koaličním jednání.

Koalice teď po ultimatu VV a hrozbách demisí jejich ministrů řeší, zda pokračovat ve stávající koalici, nebo vyvolat rychle předčasné volby, na což by kývla i opoziční ČSSD.

ODS a TOP 09 už shodně odmítly nátlak VV a na druhou stranu Věci veřejné po odporu koaličních partnerů přibrzdily: uvítaly jednání, pozdržely demise a odstoupil místopředseda Jarolím, který odchod z vlády prosazoval.

Kalousek: Bavit se budeme jedině o programu

V tuto chvíli je jasné, že partneři Věcí veřejných jsou ochotni revidovat programové prohlášení vlády a upřesnit, co už vláda kvůli financím nebo času nestihne.

"Už teď je jasné, že třeba nestihneme k 1. lednu 2014 zavést odložené školné," prohlásil premiér Petr Nečas (ODS) po čtvrteční schůzce s TOP 09.

Na druhou stranu ani ODS, ani TOP 09 nejsou ochotné splnit některé požadavky VV, jako například "zacelit otevřené rány v podobě například kauzy Lesy ČR, krize ve státním zastupitelství, problematického systému vydávání sociálních dávek a některé další kauzy".

"Není možná jiná než rozpočtová agenda," vymezil prostor pro jednání 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Premiér Nečas zopakoval, že trojkoalice se musí shodnout na škrtech a úpravě daní v úterý. "Jinak nevidíme smysl pokračování," prohlásil Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy