Roztržka mezi Rathem a KSČM: kraj chce rušit vlaky

Michal Pavec
26. 11. 2009 16:00
Ušetřené peníze chce investovat do autobusových spojů
David Rath (ČSSD) má o čem přemýšlet. Jeho spolupráce s komunisty utrpěla první trhlinu
David Rath (ČSSD) má o čem přemýšlet. Jeho spolupráce s komunisty utrpěla první trhlinu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poprvé od loňských regionálních voleb, kdy se hejtman David Rath dohodl na spolupráci s komunisty, došlo mezi oběma spojenci k první vážnější roztržce.

Důvod? Kraj chce zrušit provoz osobních vlaků na jedenácti tratích a z krajského rozpočtu tak ušetřit zhruba 31 milionů korun.

To komunisty zdvihlo ze židle. Podporu železniční dopravy totiž považují za jeden z nejdůležitějších bodů svého politického programu. Proti rušení spojů se před časem postavila i tamní ODS.

Navíc je zřejmé, že ušetřené peníze v krajské kase nezůstanou, ale investují se do posilování autobusové dopravy.

Kraj pak také tento rok utratil 80 milionů korun na hrazení poplatků ve zdravotnictví. Ovšem jen v několika krajských nemocnicích, kdežto omezení vlakových spojů by se dotklo obyvatel celého kraje. 250 miliony ročně také kraj dotuje žákovské jízdné.

Roztržka, nebo kompromis?

"Omezení železniční dopravy v takovém rozsahu, s nímž přišel náměstek hejtmana pro dopravu Robin Povšík, je pro nás nepřijatelné," řekl Aktuálně.cz předseda středočeské KSČM Stanislav Grospič.

Rýsuje se tak první velký spor mezi regionálními politiky ČSSD a KSČM, kteří se po loňských krajských volbách dohodli na prosazování společných programových bodů.

Silným prohlášením se ale komunisté zatím brání a věří, že se do dalšího zasedání zastupitelstva, které se uskuteční v pondělí, domluví s Rathovou vládou na kompromisním řešení.

"Nenazval bych to roztržkou. Přišli s nějakým návrhem, proti němuž jsme se ohradili. Určitě se můžeme domluvit na jistých úpravách jízdních řádů, k nimž běžně dochází. Ale takovéto rušení spojů odmítáme," vysvětlil komunista Grospič.

Reakci středočeského hejtama Davida Ratha se Aktuálně.cz získat nepodařilo.

Pokud by se socialisté s KSČM do pondělka nedohodli, nedošlo by ani ke schválení příslušné části krajského rozpočtu pro příští rok.

Dráhy nabízejí úsporu

Vlaky pomalované v barvách ČSSD jezdily po republice v rámci volební kampaně. Řadu spojů chce ale teď strana rušit
Vlaky pomalované v barvách ČSSD jezdily po republice v rámci volební kampaně. Řadu spojů chce ale teď strana rušit | Foto: Vojtěch Marek

Hejtmanův náměstek Povšík navrhl, aby rozpočet na vlakovou dopravu činil 905 milionů korun, tedy zhruba o třicet milionů méně, než se původně počítalo.

Rušit by se měla například osobní doprava na trati Chlumec nad Cidlinou-Křinec, Rakovník-Mladotice, Slaný-Louny nebo Neratovice-Kralupy nad Vltavou.

České dráhy pak kraji nabídly, že jsou schopné uspořit některé náklady a původní rozsah spojů zajistit regionu za 915 milionů korun.

Teprve příští dny ale ukáží, zda se politici dokáží na takovém kompromisním řešení domluvit.

 

Právě se děje

Další zprávy