Rošáda v pražské dopravě: Vodrážka se staví do čela

ČTK ČTK, Zpravodajská směna
29. 3. 2010 12:50
Řediteli Martinu Dvořákovi osekalo představenstvo pravomoce
David Vodrážka
David Vodrážka | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předsedou představenstva pražského dopravního podniku se dnes stal první místopředseda ODS David Vodrážka. Pozice místopředsedů budou zastupovat první náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS) a zastupitel Antonín Weinert (ČSSD).

"Je dlouholetým členem představenstva a navíc předsedou výboru dopravy (zastupitelstva hlavního města). Nevím, kdo by byl připravenější," řekl ČTK o zvolení Vodrážky náměstek primátora Rudolf Blažek. Zkušenosti hrály klíčovou roli i při volbě obou dvou místopředsedů.

Představenstvo se dnes prvně sešlo v novém složení a hned na zasedání omezilo pravomoci řediteli DPP Martinu Dvořákovi, který tak může bez kontroly podepisovat pouze smlouvy do výše jednoho milionu korun.

"Chceme více vidět do fungování dopravního podniku a posílit pozici představenstva. Finanční situace podniku není optimální a musíme hledat úspory," zdůvodnil pondělní  krok Blažek.

Podle Dvořáka bude ale dnešní rozhodnutí platit jen na dočasně. "Jen do té doby, než se vyjasní nové podpisové řády," řekl ČTK Dvořák. Volbu předsedy a místopředsedů komentovat nechtěl.

Odvolání nebo rezignace?

O Dvořákově odvolání z postu ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy se spekuluje již delší dobu. Bývalý ředitel televize Prima v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál dokonce uvedl možnost, že by mohl na post rezignovat.

Ke změnám v organizaci DPP došlo už minulý týden, kdy rada hlavního města z představenstva odvolala ředitele Dvořáka, ředitele magistrátního odboru dopravy Jana Heroudka a radního pro dopravu Radovan Šteinera (ODS).

Steiner a Pavel Ambrož (KSČM ) přešli do dozorčí rady. Odvolané členy nahradili Rudolf Blažek, Milan Richter (ODS) a starosta Prahy 8 Josef Nosek (ODS). Blažek zároveň opustil post předsedy dozorčí rady.

 

Právě se děje

Další zprávy