Romové jdou do politiky. Ve Straně rovných příležitostí

Domácí Domácí
12. 1. 2012 11:55
Partaj, která byla zaregistrovaná v prosinci, chce hájit zájmy sociálně slabých
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondře j Besperát

Praha - Strana rovných příležitostí - tak se jmenuje nová politická partaj, jejímž cílem je prosazování zájmů Romů, ale i dalších sociálně slabých lidí v Česku.

Strana se chce se svými kandidáty vyrazit už do nadcházejících podzimních voleb, informoval ve čtvrtek Týden.cz.

Ministerstvo vnitra stranu uznalo v loňském prosinci. Partaj byla registrována 19. 12. 2011. Zakladatelé Strany rovných příležitostí teď pracují na programu. Ustavující sjezd by se měl podle nich konat v blízké době v hlavním městě.

Název strany měl být původně jiný, představitelé partaje zvažovali pojmenování Adaj, což v romštině znamená "tady jsem". Nakonec se ale rozhodli pro současný název.

Ve vedení budou přirozené autority z regionů

"Název Strana rovných příležitostí jsme zvolili proto, že si myslíme, že v České republice nejsou rovné příležitosti pro každého tak, jak by měly být," sdělil deníku člen přípravného výboru strany Čeněk Růžička.

Vést by ji neměly žádné známé osobnosti, ale přirozené autority z regionů. Se svými kandidáty se chce partaj prosadit už v podzimních krajských volbách. "Jestli půjdeme i do senátních, záleží na tom, zda najdeme kvalitní kandidáty. To už není legrace," dodal pro Týden.cz Růžička.

Strana podle svých zakladatelů nechce hájit pouze zájmy Romů, ale obecně sociálně slabých lidí.

K vybudování politické strany, která by hájila jejich zájmy, se Romové rozhodli na podzim, kdy eskalovalo napětí na Šluknovsku.

 

Právě se děje

Další zprávy