Remek odmítl nabídku KSČM, na prezidenta nekandiduje

Domácí Domácí
25. 10. 2012 17:16
Europoslance a bývalého kosmonauta oslovili komunisté již v polovině října
Vladimír Remek.
Vladimír Remek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Komunistický europoslanec a bývalý kosmonaut Vladimír Remek nebude kandidovat na českého prezidenta.

Ve čtvrtek se tak dohodl na jednání výkonného výboru KSČM. Komunisté Remka oslovili již v polovině října, lhůta na rozmyšlenou mu skončila ve středu.

„Výkonný výbor ÚV KSČM po projednání a zvážení všech okolností dospěl k závěru, že KSČM pro prezidentské volby v roce 2013 nebude nominovat vlastního stranického kandidáta.  Cílem KSČM je usnadnit volbu nepravicového prezidenta," uvedla tisková mluvčí strany Věra Žežulková.

Remek o svém rozhodnutí po celou dobu zarytě mlčel, neodpovídal na telefonáty ani SMS zprávy.

"Od pana Remka, který je vázán aktivitami mimo Brusel, mám pověření vám sdělit, že dané otázky, tak jako dotazy či spekulace dalších médií, nechává bez komentáře," řekl deníku Aktuálně.cz hned po oznámení Remkova jména jeho asistent Petr Voldán.

Komunisté jsou poslední parlamentní stranou, která ještě o svém prezidentském kandidátovi nerozhodla. Po úspěšných krajských i senátních volbách se nakonec rozhodli svého kandidáta vybrat. Remkova šance na výhru byla podle dřívějších průzkumů velmi nízká.

S účastí kandidáta KSČM kalkulovala i ČSSD, která si podle deníku Insider již v červnu nechala udělat průzkum, aby zjistila, jakou roli by pro jejich kandidáta Jiřího Dienstbiera Remkův vstup na bitevní pole hrál. A podle výsledků se zdá, že minimální. Remkovy hlasy by ale nakonec mohly chybět i Miloši Zemanovi.

Již v polovině října se kromě Remka diskutovalo také o jménech předsedy Vojtěcha Filipa, Miroslava Grebeníčka či současného šéfa poslaneckého klubu Pavla Kováčika.

V kuloárech KSČM se také hovořilo o tom, že by komunisté mohli podpořit některého levicového kandidáta, například Miloše Zemana nebo právě Dienstbiera.

Zatím si však přízeň komunistických voličů mezi sebe víceméně rovnoměrně dělí současní favoriti Jan Fischer a Miloš Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy