Rebelové ODS nepřekvapili. Daňový balíček pustili dál

Martina Machová Martina Machová
18. 9. 2012 21:45
Dohoda musí padnout do října, každé hlasování ale rozhoduje o osudu vlády
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas může na měsíc odložit psaní dopisu prezidentovi, že jeho vláda končí.

Sněmovna v úterý v noci schválila daňový balíček a poslala ho k projednání rozpočtovému výboru.

Ten by ho měl projednat ve zkrácené lhůtě, znovu by se tak k němu měli poslanci vrátit na příští schůzi, tedy 23. října.

Šestice poslanců, kteří se zformovali jako Nečasova vnitrostranická opozice, splnila očekávání a nepřidala se stejně jako na minulé schůzi  k opozici.

"Nejsem ale připraven hlasovat jen pro kosmetické změny," varoval premiéra během svého projevu Petr Tluchoř.

Pokud by balíček již při hlasování narazil, automaticky by to znamenalo konec vlády Petra Nečase. "Spojení s důvěrou vládě v jeho případě platí pro všechna čtení," řekl deníku Aktuálně.cz současný předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

V ODS mezitím vznikla pracovní skupina, která se bude připomínkami revoltujících poslanců zabývat. Za rebely v ní usedne Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Radim Fiala. Ty doplní Petr Nečas, Pavel Drobil, Zbyněk Stanjura  a členové rozpočtového výboru Pavel Suchánek a Radim Jirout.

Ke spokojenosti všech?

Foto: Ludvík Hradilek

"Jsme spokojeni, že se otevírá prostor na dohodu, že se otevírá prostor na to, aby se daně nezvyšovaly," komentoval průběh jednání mezi vedením ODS a rebely Petr Tluchoř.

Proti daňovému balíčku jako komplexu změn brojí ovšem dál také sociální demokraté.

Jejich předseda Bohuslav Sobotka před jednáním poslanců novinářům řekl, že pokud by se části „balíčku" objevily ve sněmovně jako samostatné zákony, tak by ČSSD jednotlivosti podpořila. "V celku nikoli. Vylučujeme, že bychom participovali na zvyšování DPH," uvedl.

Socialisté pak dopředu avizovali, že využijí veškeré své možnosti, aby nedovolili zkrácení lhůt pro projednávání zákona pod 30 dní.

 

Právě se děje

Další zprávy