Rathův předvolební plán: Jediná zdravotní pojišťovna

Eva Benešová
29. 5. 2009 14:50
Kromě toho uvažuje i o poplatcích za hospitalizaci nebo zvýšení zdravotního pojištění
Stínový ministr zdravotnictví a hejtman Středočeského kraje David Rath.
Stínový ministr zdravotnictví a hejtman Středočeského kraje David Rath. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) dnes představil své předvolební plány. Chce vytvořit jedinou zdravotní pojišťovnu, není vyloučeno, že zachová poplatky za hospitalizaci. Ve hře je také zvýšení zdravotního pojištění a navýšení plateb za státní zaměstnance. 

"Mezi první kroky, pokud vyhrajeme volby, bude patřit slučování zdravotních pojišťoven. Uspoříme tím dvě až tři miliardy korun," prohlásil Rath. Začít chce se sloučením Vojenské zdravotní pojišťovny a pojišťovny Ministerstva vnitra s VZP. Do konce volebního období chce mít nejvýše 4 pojišťovny.

V dalších čtyřech letech pak chce docílit redukce na pouze jedinou pojišťovnu, která by spravovala prostředky z povinného zdravotního pojištění. Dále připustil existenci jedné, která by spravovala soukromé připojištění.

Přežít má jen VZP

Podle Ratha je sloučení pojišťoven logickým krokem, protože už nyní VZP spravuje 65 procent pojištěnců.

Současně Rath slibuje zrušení regulačních poplatků, jak je nastavila vláda Mirka Topolánka. Nevyloučil ovšem, že poplatek za stravu v nemocnici či ubytování by mohl zůstat.

"Je to marginálie, poplatek za stravu zdravotnictví nespasí ani nepoškodí. Tento poplatek je většinou lidí akceptován," prohlásil stínový ministr s tím, že nejprve zruší všechny poplatky a následně bude o zavedení zmíněných plateb debatovat.

Měnit se bude i výše spoluúčasti. Její výše se podle ČSSD v současnosti pohybuje okolo 16 procent. Klesnout by měla na nejvýše na 14. Před volbami v roce 2006 byla přitom spoluúčast podle Ratha 8 procent.

Stát připlatí za své pojištěnce

Za co konkrétně budou pacienti platit, ale neuvedl. "Nedá se na to odpovědět. Politická reprezentace nemůže říkat, co má být placeno. Proto chceme zavést proces kategorizace léků, materiálu a výkonů. Na ní by se měli podílet odborníci," prohlásil Rath.  

Pokud ve volbách ČSSD uspěje, měly by se pravidelně zvyšovat platby za státní pojištěnce. Tento úkon je v současnosti mezi protikrizovými plány ministerstva zdravotnictví.

Spoluúčast by měla být valorizována pravidelně. Pro tento rok Rath odhaduje nárůst o 80 až 100 korun, v dalším roce pak přibližně o 117.

Vyšší platy pro zdravotníky

Prostředky získané z navýšení plateb chtějí sociální demokraté použít na zvýšení platů lékařů a sester. Platy zdravotníků ve státních zařízeních by pak měly být stanovené zákonem.

Rath zmínil, že vyloučeno není ani zvyšování zdravotního pojištění. Na to platí zaměstnanci ze své mzdy 4,5 procenta a zaměstnavatelé 9.

"Do budoucna nevylučujeme růst zdravotního pojištění. Nejprve o tom chceme vést diskuzi, ale možná k tomu budeme muset přistoupit," uvedl bez jakýchkoliv dalších podrobností Rath. 

 

Právě se děje

Další zprávy