První veto prezidenta. Zeman vrátil zákon o odpadech

Domácí Domácí
2. 5. 2013 14:40
Dolní komora Parlamentu podle něj Senátu zaslala neschválený návrh zákona
Prezident Miloš Zeman.
Prezident Miloš Zeman. | Foto: Pavol Urbi, Aktuálne.sk

Praha - Prezident Miloš Zeman vetoval novelu zákona o odpadech.

Ve svém zdůvodnění uvedl, že během schvalovacího procesu došlo k porušení jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Dolní komora Parlamentu podle něj Senátu zaslala neschválený návrh zákona. Novela totiž obsahovala jeden neschválený pozměňovací návrh.

"Dne 13. února 2013 hlasovala sněmovna o pozměňovacím návrhu pana poslance Sivery, který dal pozměňovací návrh k odložení lhůty účinnosti u likvidace fotovoltaických elektráren z 1. června na 31. prosince letošního roku," podotkl prezident s tím, že tento návrh nebyl sněmovnou přijat.

"Nicméně Senát obdržel znění Poslanecké sněmovny, kde tento pozměňující návrh byl zapracován, a to chybou legislativního odboru sněmovny, a odsouhlasil tento text i s tímto zamítnutým pozměňujícím návrhem. Tím došlo k porušení Jednacího řádu Poslanecké sněmovny, protože zaslala do Senátu jí neschválený návrh zákona," vysvětlil prezident v dopise určeném předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové.

Poté, co sněmovna předlohu schválila, se obě komory dohadovaly, jak situaci vyřešit. Senát koncem dubna odmítl projednávat normu podruhé v opraveném znění se zdůvodněním, že už o ní rozhodl. Navíc vyvstaly pochyby o tom, zda je druhá verze správná. Vláda už dolní komoře předložila normu znovu a navrhuje její schválení ve zrychleném režimu, informovala ČTK.

Zeman se ve svém zdůvodnění odvolává na zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, podle kterého sněmovna na závěr třetího čtení nejdříve hlasuje o návrzích na zamítnutí návrhu zákona vznesených ve druhém čtení, poté o pozměňovacích a ostatních návrzích. Teprve pak může sněmovna s návrhem zákona vyslovit souhlas, uvedl prezident.

Zákon z 27. dubna 2013 prezident Poslanecké sněmovně  vrátil k novému projednání ve čtvrtek. Návrh zákona sněmovna projednávala v polovině února.

 

Právě se děje

Další zprávy