První den senátních voleb přilákal jen desetinu voličů

Domácí Domácí
19. 10. 2012 23:54
Páteční dění kolem 2. kola senátních voleb jsme sledovali v online reportáži
Foto: Jan Langer

Praha - Po týdnu se v sedmadvaceti volebních obvodech znovu rozhoduje o obsazení Senátu. Zatímco pravice má po prvním kole senátních voleb jistá jen dvě křesla, ČSSD a KSČM přinesl minulý volební víkend záruku nadpoloviční většiny v horní komoře.

K ní levice potřebuje získat minimálně sedm křesel, její kandidáti ale navzájem soupeří hned v deseti obvodech. Ve dvou obvodech pak proběhnou duely ODS a TOP 09. Občanští demokraté si díky svým finalistům mohou udržet pouze deset ze 14 křesel, která obhajovali.

Volební místnosti byly otevřené v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu se znovu otevřou od 08 do 14 hodin. Hlasovací lístky se jmény kandidátů dostanou voliči spolu s úřední obálkou přímo ve volebních místnostech. Stejně jako před týdnem by lidé neměli zapomenout na občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti.

Kandidátka do Senátu za Prahu 8 Daniela Filipiová si na svých stránkách stěžuje, že dostává vulgární a výhružné dopisy od příznivců svého protikandidáta, Jiřího Dolejše z KSČM. Ten to považuje za urážku levicových voličů a připomíná Filipiové její kampaň ostře vymezenou proti komunistům.

 

Volební účast kolem deseti procent se pohybuje ve třech okresech Moravskoslezského kraje, na Opavsku, Karvinsku a v Ostravě. Ve čtyřech pražských obvodech je to většinou mezi deseti až 15 procenty. Zájem voličů byl Praze v podvečer velmi nízký, shodli se většinou členové komisí oslovení ČTK. Volby v hlavním městě se podle dostupných informací odehrávají bez komplikací.

V obvodech Prostějov a Šumperk je volební účast v druhém kole senátních voleb zatím nižší než při předchozích senátních volbách. Například v Křenovicích na Přerovsku dnes do 19:00 hodin odevzdali svůj hlas pouze tři z 354 voličů. Nízká účast je také v Jindřichově na Šumpersku, kde odvolilo 36 z 796 voličů.

Ve Zlínském kraji dnešní volební účast signalizuje, že by k urnám mohlo přijít více voličů, než tomu bylo před šesti lety. Tehdy se druhého kola senátních voleb na Vsetínsku zúčastnilo 18,7 a na Zlínsku 15,3 procenta oprávněných voličů. Ve 14 obcích, které spadají pod zlínský magistrát, přišlo podle Tomáše Langa z kanceláře zlínského primátora zhruba ke 20:00 14,3 procenta procenta voličů.

Na Českobudějovicku účast po prvním dnu voleb osciluje od pěti do 13 procent. Větší účast je v krajském městě než na vesnicích. Někde jsou členové okrskových komisí přesvědčení, že v sobotu přijde více voličů, jinde jsou skeptičtí - výsledek se prý už příliš nezmění.

Urny v Ústí nad Labem se plní.
Urny v Ústí nad Labem se plní. | Foto: Vojtěch Marek

První den letošního finále senátních voleb skončil ve 22 hodin, mnoho lidí do volebních místností nepřilákal. Hlasovat v pátek přišla podle informací ČTK od volebních komisařů v průměru zhruba desetina voličů. K nejvyšším patřila necelou hodinu a půl před uzavřením volebních místností účast na Třebíčsku, a to téměř 20 procent. Naopak málo lidí přišlo volit na Jablonecku, v průměru kolem čtyř procent voličů.

Jiří Dolejš, kandidát KSČM, a jeho volební tým kategoricky odmítají paušální ztotožňování původců nevkusných výroků na adresu jeho soupeřky s levicovými voliči, kterého se v den voleb podle nich "účelově" dopustila Daniela Filipiová. Považují to za "pokus neférově přesvědčit nerozhodnuté voliče".
 
"Věříme, že paní Filipiová neměla v úmyslu urazit voliče Jiřího Dolejše. Voliče, mezi nimiž jsou příznivci KSČM, příznivci sociální demokracie, která Dolejšovi do 2. kola vyjádřila podporu, ale i signatářka Charty 77 Lenka Procházková," píše se v prohlášení JIřího Dolejše a jeho týmu. 

Paní Filipiová podle nich naprosto neopodstatněně hrozí návratem minulého režimu, který prý může nastat v případě Dolejšova zvolení do "Nejen já osobně, ale celá KSČM se distancuje od politických procesů a poprav, od zneužívání moci v rámci politického monopolu a od řady na to navazujících excesů, bránil se Dolejš.
 

Politička ODS Daniela Filipiová, kandidující do Senátu v Praze 8, upozorňuje na svých webových stránkách na příspěvky a dopisy plné invektiv, vulgarit a někdy i výhružek.

"Po prvním kole voleb, kdy jsme do druhého kola postoupili pan poslanec Dolejš a já, se situace nesmírně vyostřila. Dopisů a příspěvků na Facebooku přibylo. Již nejde o diskuzi. Příspěvky a dopisy od lidí, kteří prohlašují, že jsou voliči pana Dolejše (až na pár výjimek) jsou urážlivé, hrubé, agresivní, sprosté, plné invektiv a vulgarit vůči mé osobě. Objevují se dokonce i výhrůžky ublížení na zdraví či životě," popisuje.

Sympatizantům KSČM zřejmě vadí její vyhraněná kampaň pro 2. kolo voleb. "Prosím všechny demokraticky smýšlející voliče o podporu v kole druhém. Komunisté mnoha lidem zničili životy, mnohé o život obrali. Od své minulosti se nikdy nedistancovali, nikdy se neomluvili... Mnozí z nás by mohli vyprávět neveselé životní příběhy, které buď zažili oni osobně, nebo jejich blízcí," píše na svých stránkách.

A právě tato slova mohou stát za urážlivými a výhružnými dopisy, které jí údajně mají chodit. "Nechce se mi věřit, že by toto byly opravdu názory a postoje voličů pana poslance Dolejše, který se ke mně při setkání vždy choval slušně, byť se naše názory na správu věcí veřejných diametrálně liší. Nebo snad ano?" končí své mezivolební zamyšlení Filipiová.

Přišlo nám do redakce: "Navštívil jsem volební místnost na Praze 3, kde soupeří ve volebním obvodu Praha 2 Libor Michálek (podporovaný KDU-ČSL, Stranou zelených a Piráty) a Stanislav Křeček (ČSSD), provedl jsem bleskový průzkum koše a než jsem byl vykázán (smí se vlastně ve volebních místnostech prohrabávat koše?), byl to samej Křeček, na deset vyhozenejch Křečků ani jeden Michálek."

Zatímco prezident si z dvojice kandidátů mohl vybrat členku své mateřské strany, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v pátek takovou možnost neměl. Ve druhém kole mu v obvodě České Budějovice zbyli k výběru dva pravicoví kandidáti - bývalý hejtman Jan Zahradník (ODS) a ředitel divadla Jiří Šesták (STAN).

"Podpořil jsem jednoho z kandidátů, nevhodil prázdnou obálku. Řídím se heslem, které doporučuji voličům: choďte volit, alespoň podle principu menšího zla, když se vám stane, že váš favorit v prvním kole vypadl. Jeden z nich stejně bude zvolen," řekl ČTK Štěch. Šéf krajské ČSSD Jiří Zimola přitom avizoval, že ČSSD ve druhém kole nepodpoří nikoho.

Štěch vhodil lístek do urny vpodvečer v místě bydliště v místní části Lišova - Horní Slověnici u Českých Budějovic. Komise z Hůrky tam s urnou zajela, stejně jako do Miletína. Obvod, ve kterém byl Štěch zvolen, začíná až deset kilometrů od vesnice.

"Já si myslím, že volby jsou intimní věcí, ale v tomto poměrně jednoduchém případě myslím, že každý ví, že já jsem zakládal ODS a že jsem byl hlavním tahounem toho, abychom se zbavili zejména v ekonomické oblasti komunismu, komunistického dědictví, takže myslím, že se docela dá odhadnout, koho jsem volil," řekl prezident. Tak schválně: Koho volil Václav Klaus v Praze 8? Danielu Filipiovou z ODS, nebo Jiřího Dolejše z KSČM?

I předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se snaží voliče ještě na poslední chvíli přilákat k volbám. "Pokud volíte na jižní Moravě, v Brně nebo Břeclavi, podpořte Stanislavu Slavíkovou a Jana Hajdu! Děkuji," vzkazuje občanům na Facebooku.

Největší české sázkové kanceláře vypsaly před druhým kolem senátních voleb kurzy na všechny kandidáty. Pro KSČM volby podle čísel bookmakerů nedopadnou příliš dobře, šanci na mandát dávají z dvanácti postupujících kandidátů pouze Václavu Homolkovi z Chomutova.

Nezávislý kandidát Okamura se své voliče rovněž pokouší vybudit na Facebooku: "Zastavme rozkrádaní naší země! Vše je na Vás, prosím i ty, kteří mě v prvním kole nevolili, o podporu ve druhém kole. Můj protikandidát má disciplinované zázemí - já mám Vás, občany, co chtějí účinnou změnu. Prosím, pomozte mi ji uskutečnit a příjďte prosím k volbám!"  

V jednom z nejsledovanějších volebních okrsků na jižní Moravě doporučilo i vládní hnutí Starostové a nezávislí (STAN) hlasovat pro kandidáta z ČSSD, zlínského hejtmana Stanislava Mišáka, jehož soupeřem je podnikatel Tomio Okamura.

Ve dvou případech doporučují zástupci ODS volit členy ČSSD. Pro neúspěšné pravicové kandidáty jsou přijatelnější viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla (ČSSD) než lidovec Jiří Čunek na Vsetínsku nebo Tomáš Škaryd (ČSSD) v chrudimském duelu s prezidentem Agrární komory Janem Velebou. Na Šumpersku naopak dávají přednost volbě starosty Šumperku Zdeňka Brože (za KDU-ČSL) v duelu s bývalým předsedou sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD).

I během druhého kola senátních voleb ožívá internet tematickým humorem. Uživatel @vtipy například napsal na Twitter: "Čím bys chtěl být, až budeš velký?" - "Kosmonautem." - "A proč?" - "Abych odsud mohl vypadnout." #volby #volby2012

Zdeněk Škromach (ČSSD) vybízí občany k účasti ve volbách prostřednictvím vlastní facebookové stránky: "Čeká nás horký podzim, kdy se tady zřejmě strhne mediální peklo a hysterie antikomunismu jako záminka pro udržení této vládní koalice. Přece nepustíme komouše k moci! To bude hlavní heslo Nečase, Kalouska, Peake a věřím, že i Bárta se přidá," píše poslanec s vysvětlením, že lidé by měli jít volit, aby nedali "Nečasově vládě šanci se nadechnout".

Roztříštěná je lidovecká podpora v případě brněnských kandidátek. Zatímco většina lidoveckých senátorů spolu s kolegy za TOP 09/STAN a za Zemanovce podpořila bývalou ústavní soudkyni Elišku Wagnerovou (za SZ), jihomoravští lidovci se postavili za odborářku Stanislavu Slavíkovou (ČSSD).

Vzájemnou podporu před druhým kolem senátních voleb vyjádřili svým kandidátům zejména politici z ČSSD a KSČM. Kontroverzní reakce ale vyvolal blog někdejší signatářky Charty 77 Lenky Procházkové, která otevřeně podpořila komunistického poslance Jiřího Dolejše. Spisovatelku s ním pojí odmítavý postoj k majetkovému vyrovnání s církvemi. Celý článek čtěte zde.

Jako jeden z prvních odvolil v Praze 8 prezident Václav Klaus. Naznačil, že jeho hlas připadl senátorce Filipiové z ODS. Výsledek krajských a prvního kola senátních voleb nemá podle něj od listopadu 1989 obdoby a je zneklidňující. Řekl to dříve tento týden v reakci na vysoké procento hlasů, které voliči odevzdali levici, čtěte zde.

Václav Klaus pronáší projev během 67. Valného shromáždění OSN
Václav Klaus pronáší projev během 67. Valného shromáždění OSN | Foto: Reuters

Minulý pátek a sobotu si přišlo senátory vybírat zhruba 976 000 lidí, tedy pouze 34,9 procenta voličů. U druhého kola bývá účast tradičně ještě o něco nižší než první volební víkend.

Volit senátory mohou lidé na třetině území republiky včetně čtyř pražských obvodů. Hlasovat má možnost 2,8 milionu voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy