Průzkum: Nečas by nyní koalici nesestavil. Sobotka ano

Domácí Domácí
14. 12. 2010 15:42
Současná vládní koalice by ve volbách získala pouze 92 mandátů
Volební výsledky by nyní byly mnohem příznivější pro levici
Volební výsledky by nyní byly mnohem příznivější pro levici | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud by se konaly volby nyní, současná vládní koalice by v Poslanecké sněmovně většinu nezískala. Nejsilnější podporu mají nadále sociální demokraté, kteří by obsadili 81 mandátů.

Vyplývá tak z posledního průzkumu agentury STEM, který proběhl na přelomu listopadu a prosince a zúčastnilo se ho 1223 lidí.

V přepočtu na mandáty by vládní koalice obsadila 92 poslaneckých křesel. Z průzkumu vyplývá, že ODS by dostala 47 mandátů, zástupci TOP 09 celkem 37 a Věcí veřejných 8. ČSSD by obsadila 81 křesel a komunisté 21.

Žebříčku stranických preferencí stále vévodí sociální demokraté (28,5 %) s velkým náskokem před ODS (15,6 %), která od listopadu ztratila.

Stabilní podporu má třetí TOP 09 (14 %) a čtvrtí komunisté si téměř o dvě procenta polepšili (11,1 %). Podpora voličů Věcí veřejných opět klesla, tentokráte až na samou hranici pěti procent.

Foto: STEM

Z neparlamentních stran si nejvíce polepšili zelení (3,4 %), KDU-ČSL naopak oproti předešlému měsíci lehce ztratila (3,6 %).

Volební účast opět o něco klesla. K urnám by podle průzkumu určitě přišlo 56 procent občanů, 22 procent volit nechce a stejný počet není ještě rozhodnut.

 

Právě se děje

Další zprávy