Průzkum: Čunek by opět vyhrál volby

Red dom
14. 3. 2007 19:35
Exkluzivně - Průzkum Aktuálně.cz na Vsetínsku ukázal, že vleklá aféra Jiřího Čunka nesnížila kredit lidoveckého předsedy mezi jeho voliči.
Foto: sh

On-line deník Aktuálně.cz hledal u voličů v senátním volebním obvodu Vsetín odpověď na tuto otázku: Věříte Jiřímu Čunkovi, že nevzal úplatek?

Ukázalo se, že vzdor čtyřměsíčnímu policejnímu vyštřování a sílícímu tlaku politiků, aby opustil vládu, věří v nevinu Jiřího Čunka 69,1 procenta lidí.

Průzkumu, který pro Aktuálně.cz vypracovala Univerzita Palackého v Olomouci, se zúčastnilo 332 respondentů. Z nich byl 183 Čunkových voličů a 149 těch, kteří mu hlas nedali. (V senátním volebním obvodu Vsetín bylo na podzim 107 740 oprávněných voličů, 45 procent z nich přišlo v prvním kole volit.)

Voliči jsou pevní

Z průzkumu dále vyplynulo, že vlekoucí se aféra zatím vůbec nesnížila podporu, kterou má senátor u svých voličů.

Naopak - existují lidé, kteří Čunka nevolili, a dnes by mu hlas do Senátu dali.

Ze 183 oslovených Čunkových voličů by dnes dalo lidoveckému předsedovi opět hlas 169 z nich, tedy 91,2 procenta. Mezi 149 oslovenými nevoliči se pak našlo 11 těch, kteří by mu dnes už hlas dali.

Čím lze tyto sympatie vysvětlit? "Jedním z důvodů je, že Jiří Čunek je na okrese velice známý. Nemalá část respondentů odpověděla, že se s ním zná už roky, ještě z práce v tehdejší Zbrojovce Vsetín. Další mu přičítají, že se za jeho starostování Vsetín jako město zmodernizoval. Občané jeho osobní přínos do města cítí," vysvětluje Pavel Krchňák, vedoucí výzkumného týmu. "Třetím, možná marginálním důvodem, je i to, že pan Čunek je křesťan. A zdejší obyvatelstvo je převážně také věřící," dodává.

Průzkum se uskutečnil v prvních dvou dnech tohoto týdne. Jeho výsledky potvrzují nálady, které zaznamenali ve Vsetíně a okolí reportéři Aktuálně.cz.

Ti se vypravili do Vsetína před podzimními volbami, kdy radnice pod vedením Jiřího Čunka vystěhovala romské nájemníky z domu v centru města, a pak znovu v lednu, kdy začal nabírat na obrátkách právě Čunkův korupční případ.

VŠE O AFÉŘE JIŘÍHO ČUNKA:

 

Právě se děje

Další zprávy