Prokurátorka Polednová vyšla z vězení. Vinu necítí

Domácí Domácí
21. 12. 2010 21:40
Zbytek trestu za účast na justiční vraždě Milady Horákové prominul Poledové Klaus
Ludmila Brožová-Polednová
Ludmila Brožová-Polednová | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Devětaosmdesátiletá Ludmila Brožová Polednová - bývalá prokurátorka, kterou soud původně poslal na šest let do vězení za účast na justiční vraždě Milady Horákové a později trest zmírnil na polovinu - dostala od prezidenta milost.

"Prezident přihlédl k vysokému věku odsouzené, k tomu, že část trestu již vykonala, a k jejímu zdravotnímu stavu," uvedl ředitel tiskového odboru Hradu Radim Ochvat.

Bránu věznice ve Světlé nad Sázavou opustila hned večer, krátce po 21:00. Vyzvedli ji její příbuzní z Plzně, kam s nimi také odjela.

Novinářům při propuštění řekla, že pokud jde o případ Milady Horákové necítí vinu.

Nejstarší vězeňkyně

Polednová byla nejstarší vězeňkyní v Česku a jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z padesátých let. Ve vězení ve Světlé nad Sázavou byla od dubna 2009.

Brány věznice opustila hned v den, kdy prezident o milosti rozhodl. "Milost dostaly tři odsouzené z naší věznice a pokud vše půjde podle plánu, budou propuštěny v osmnáct hodin," upřesnila odpoledne mluvčí věznice Eva Hodná. "Sepisujeme zprávu, sociální pracovnice kontaktují příbuzné, lékař všechny ženy prohlédne, ve skladu připraví jejich osobní věci," popsala přípravy.

Další prezidentovy milosti

Jana Ernigerová - prominutý zbytek trestu odnětí svobody uloženého za maření výkonu úředního rozhodnutí řízením motorového vozidla bez řidičského oprávnění, a to pod podmínkou, že se po dobu 1 roku od udělení milosti nedopustí žádného trestného činu. Přihlédl k sociální situaci rodiny se 3 nezletilými dětmi a k tomu, že jmenovaná část trestu již vykonala.

Lyubomyr Fedysivov - prominutý podmíněný trest a zbytek trestu zákazu řízení motorových vozidel a zahladil odsouzení uložené za ohrožení pod vlivem návykové látky. Přihlédl k tomu, že v ČR pan Fedysiv žije společně se svým synem již 6 let, má zde veškeré sociální a pracovní zázemí a nebyl trestán.

Jan Hoborov - prominutý podmíněný trest a zbytek trestu zákazu řízení motorových vozidel uložené za ohrožení pod vlivem návykové látky. Přihlédl k tomu, že jmenovaný se činu dopustil ve věku blízkém věku mladistvých, nezpůsobil žádnou škodu na cizím majetku ani újmu na zdraví a v minulosti nebyl trestán.

Marie Kvardová - prominuté tresty odnětí svobody uložené za šikanování své sestry. Přihlédl k vysokému věku jmenované a k tomu, že část trestu již vykonala a v minulosti nebyla v jiné věci trestána.

Ilona Lázničková -  změna trestu odnětí svobody v trvání 120 dnů uloženého za úvěrový podvod na trest obecně prospěšných prací ve výměře 240 hodin. Prezident přihlédl k obtížné rodinné a sociální situaci rodiny se 4 nezletilými dětmi, z nichž jedno má vážné zdravotní problémy.

Andrea Matějková - prominutí podmíněného trestu uloženého za poškozování věřitele. Přihlédl k tomu, že její manžel byl ve stejné věci  odsouzen k nepodmíněnému trestu, a přihlédl k vážným rodinným okolnostem paní Matějkové.  Ta dosud žila řádným životem a nebyla trestána.

Ludmila Polednová - prominutí zbytku trestu odnětí svobody uloženého za účast na justiční vraždě JUDr. Milady Horákové v r. 1950. Přihlédl k vysokému věku odsouzené, k tomu, že část trestu již vykonala, a k jejímu zdravotnímu stavu.

Zlata Ryšavá - prominutí zbytku trestu odnětí svobody uloženého za zabití manžela, a to pod podmínkou, že se po dobu 4 let od udělení milosti nedopustí trestného činu. Přihlédl k tomu, že byla poškozeným dlouhodobě týrána a k činu došlo v afektu po jeho předchozím fyzickém útoku. V době spáchání skutku byla těhotná. Má 4 děti. Jmenovaná část trestu již vykonala a v minulosti nebyla trestána.

Jan Vincourek - zmírnění trestu odnětí svobody uloženého za podvod a zpronevěru. Přihlédl k tíživé sociální situaci jeho rodiny se 3 nezletilými dětmi. Jmenovaný část trestu již vykonal a v minulosti nebyl trestán. Na současně uložený trest zákazu činnosti výkonu funkce se milost nevztahuje.

Božena Záhumenská - prominutí zbytku trestu odnětí svobody uloženého za padělání a pozměňování peněz, krádež a porušování domovní svobody, a to pod podmínkou, že se po dobu 4 let od udělení milosti nedopustí trestného činu. Přihlédl k jejímu vážnému zdravotnímu stavu a k tomu, že významnou část trestu již vykonala.

Odbor legislativy a práva prezidentské kanceláře se o její případ zajímal už dříve. Jeho právníci potají upozornili soudy, že by se na Brožovou Polednovou mohly vztahovat dávné prezidentské amnestie.

Královéhradecký krajský soud pak opravdu z kraje roku 2010 rozhodl, že tři amnestie z let 1953, 1955 a 1990 ubírají Brožové-Polednové po dvou letech z jejího šestiletého trestu a prokurátorka by měla být okamžitě propuštěna. To však napadli žalobci a k propuštění nedošlo.

Následně soudy zkrátily trest Polednové na polovinu, tedy tři roky.

Právní zástupce Polednové Vladimír Dvořák byl zprávou z Hradu překvapen. "O ničem nevím, o milost jsme nežádali, moje klientka stála o spravedlivý proces. Je to ale dobrá zpráva," řekl Aktuálně.cz Dvořák.

 

Právě se děje

Další zprávy