Pro Rampulovo odvolání udělám vše, tvrdí Pospíšil

Jakub Novák
31. 3. 2012 7:10
Na pomoc s odvoláním Rampuly si ministerstvo bere advokátku Hanu Marvanovou
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V případě, že se mu nepodaří odvolat vrchního žalobce Vlastimila Rampulu, nechá Jiří Pospíšil (ODS) o svém dalším působení na ministerstvu spravedlnosti rozhodnout vedení strany.

Zatím však podle svých slov necítí žádný politický tlak, a je proto odhodlaný využít všech legálních prostředků k odvolání žalobce kritizovaného za zametání citlivých kauz pod koberec.

Ministr to řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Na pomoc v této kauze se ministerstvo rozhodlo angažovat jako právní zástupkyni a konzultantku Hanu Marvanovou. Ta se v poslední době věnuje zejména boji proti korupci a neprůhledným veřejným zakázkám.

"Chceme tím ukončit spekulace o odbornosti kroků, které ministerstvo v této kauze podniká," vysvětluje důvod jejího angažování Pospíšil.

A.cz: Začněme u událostí, které v poslední době nejvíc štěpí vládu - Kalouskových škrtů. Podle návrhu ministra financí by měl resort spravedlnosti ušetřit 529 milionů korun. Máte už představu, kde tyto peníze získáte?

V tuto chvíli pracují s návrhem rozpočtu naši experti, náměstek Kasík přemýšlí, kde peníze vezmeme. Bohužel nemáme žádné peníze na investice, budou to tak třeba částečně peníze určené na provoz.

Počítáme s tím, že se to například dotkne odměn pro advokáty, ale v tuto chvíli je ještě předčasné o tom nějak mluvit, uvidíme po poradě vedení ministerstva.

A.cz: Ještě v souvislosti se škrty, jaká teď vlastně panuje na vládě atmosféra?

Jsem přesvědčen, že atmosféra je velmi pracovní. Myslím, že absolutní většina vlády si uvědomuje, že tato vláda, chce-li obhájit legitimitu svého působení, tak musí nutně zajistit, aby se Česká republika vyvarovala dalšího nárůstu veřejných dluhů a aby se z nás nestalo, když to řeknu jednoduše, druhé Řecko.

A.cz: Je na vás za současného stavu vyvíjen nějaký tlak, zejména ze strany Věcí veřejných?

Já jsem nic takového nezaznamenal, ale nejsem přítomen na jednáních K6 ani K9, takže je to spíše dotaz na pana předsedu strany, případně na místopředsedy.

A.cz: Jak je to s tou čtrnáctidenní lhůtou, kterou jste měl dostat na konci února k vyřešení situace na vrchním státním zastupitelství? Platí tato lhůta?

Opět to není o mně, já jsem o žádné lhůtě nikdy nehovořil. Já jsem řekl do médií - a řekl jsem totéž i na klubu ODS, který se mě na to ptal -, že budu pokračovat v případu vrchního státního zástupce a podám takzvanou kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Budou v tom pokračovat právníci ministerstva spravedlnosti. Chceme využít legální a čisté prostředky k tomu, aby byl odvolán vrchní státní zástupce.

Takže po mně prosím žádnou lhůtu nechtějte, já jsem nikdy o žádné nehovořil, ani jsem neřekl, že jsem v průběhu této lhůty schopen tento problém vyřešit.

A.cz: Zůstaňme ještě chvíli u situace na vrchním státním zastupitelství. Co říkáte na skutečnost, že se pan Rampula vzdal kauzy MUS?

Musím říct, že to rozhodnutí mě popravdě překvapilo, je to, řekněme, nestandardní, pokud se státní zástupce, stejně jako soudce, vzdá určité kauzy jenom proto, že je v té kauze proti němu vedeno kárné nebo jiné řízení.

Kdybychom vzali tento přístup ad absurdum, mohl by se soud vzdát některé své určité kauzy jen proto, že na něj někdo podá kárnou žalobu třeba pro nečinnost.

A.cz: V médiích se objevily informace o tom, že pokud se nepodaří odvolat pana Rampulu, tak odstoupíte, je to pravda?

To jsem nikde neřekl, to je zase uměle vytvořené. Já jsem řekl, že udělám vše pro to, aby dál pokračovalo odvolávání pana Rampuly - a pokud neuspěji, potom nechám další postup na rozhodnutí strany. Tak to bylo postaveno.

Jak budeme pokračovat dál, to je důležité vědět - ministerstvo spravedlnosti si najalo právního zástupce, doktorku Hanu Marvanovou, která bude zastupovat ministerstvo spravedlnosti jak v rámci stížnosti, tak správního řízení.

Navázali jsme spolupráci s touto právní expertkou pro ukončení spekulací o tom, nakolik jsou kroky činěné ministerstvem odborně erudované.

 

Právě se děje

Další zprávy