Přímou volbu nepotopíme, slibuje šéf senátorů ČSSD

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 1. 2012 21:40
Petr Vícha tvrdí, že pro bude hlasovat vyšší procento socialistů než zástupců ODS
Petr Vícha (vlevo), předseda senátorů ČSSD
Petr Vícha (vlevo), předseda senátorů ČSSD | Foto: Jan Langer

Praha - Šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha je přesvědčený, že v horní komoře bude pro přímou volbu prezidenta hlasovat vyšší procento sociálních demokratů než zástupců ODS.

A to navzdory tomu, že premiér Petr Nečas tvrdí, že ČSSD o schválení lidového hlasování ve skutečnosti nestojí.

"Vsadil bych se s panem premiérem, že budeme mít lepší poměr, než bude poměr pro a proti senátorů za ODS," řekl Vícha v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Sám tipuje šance na schválení potřebné změny ústavy na 70:30.

Tvrdí, že bezpečně ví pouze o dvou senátorech ČSSD, kteří přímou volbu "z principu" neschválí. "Ale třípětinová většina našich přítomných senátorů zvedne ruku pro," prohlašuje.

A.cz: Chce ČSSD skutečně přímou volbu prezidenta?

Máme ji dlouhodobě ve svém programu. I když narovinu říkám, že představy ČSSD o dalších podmínkách spojených s přímou volbou - pravomocích apod. - byly trošku jiné. Ale v tuto chvíli máme jen možnost "Ber, nebo nech ležet", protože kdybychom schválili změnu, pak pan premiér to už nezařadí na program sněmovny a hodí to na Senát. Takže třípětinová většina našich přítomných senátorů, se skřípěním zubů, pro to zvedne ruku.

A.cz: Takže se Senát ani nepokusí - i s vědomím, že jsou na to dva právní výklady - tento ústavní zákon pozměnit, jak o tom mluvili někteří poslanci vaší strany ve sněmovně?

Obávám se, že kdyby padlo mnoho pozměňovacích návrhů, tak v Senátu bychom třípětinovou většinu pro některé z nich nenašli. Pak by Senát dostal toho černého Petra.

Senátní matematika

  • Pro přímou volbu hlavy státu musí zvednout ruku tři pětiny přítomných senátorů, při plném obsazení tedy alespoň 49.
  • ČSSD má v horní parlamentní komoře 41 zástupců.
  • Senát by měl o návrhu, který už schválila sněmovna, jednat zřejmě na mimořádné schůzi.
  • Padl návrh, aby to bylo 8. února.

A.cz: Vy sám budete hlasovat pro?

Budu. Když jsem proti tomu neprotestoval při schvalování programu ČSSD, kde to máme od roku 1992, tak nemám právo protestovat teď. A zažili jsme před čtyřmi lety volbu prezidenta Klause - a už bychom to asi nechtěli nikdy zažít.

A.cz: Dobře, ale i vaši političtí konkurenti tvrdí, že ČSSD to má v programu, ale teď se jí do toho moc nechce. Není pravdou, že by měla větší šance prosadit svého kandidáta spíše v parlamentní volbě?

Sociální demokracie ve sněmovně jako jeden muž přímou volbu schválila i přes to, že to bylo v jiné podobě, než jak jsme to my navrhovali. Tady v Senátu, jak jsem říkal, minimálně třípětinová většina našich senátorů bude pro.

Vsadil bych se s panem premiérem, že budeme mít lepší poměr, než bude poměr pro a proti senátorů za ODS. Ať pan premiér upře své síly k přesvědčování svých vlastních senátorů.

A.cz: Řekl jste, že pokud při mediální anketě zvítězí Tomio Okamura, pak je těžké přesvědčit váhající kolegy, aby schválili přímou volbu. Není to teď výmluva? Všem přece muselo být jasné, že se přihlásí kdekdo...

Nemám nic proti panu Okamurovi. Ale narušilo to vážnou debatu o změně ústavy. A kolegové tady namítají: vzpomeň si na to, že před rokem a půl byl nejpopulárnější osobou Radek John a i on by se tehdy mohl stát prezidentem. A přestože byl předtím úspěšným redaktorem, tak se dnes ukazuje, že na ministerstvu vnitra zcela zklamal a dnes by si ho nikdo nedovedl představit ve funkci hlavy státu.

A.cz: Tipnete si, zda v Senátu přímá volba projde?

Tipnul bych si, že má tady šanci 70:30.

 

Právě se děje

Další zprávy