Premiér na olympiádu poletí, ač pozvání Číny odmítá

mp, brp
15. 7. 2008 14:05
Sportovci si to zaslouží, říká premiér
Kdo neskáče, není Čech! (Mirek Topolánek)
Kdo neskáče, není Čech! (Mirek Topolánek) | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Necelý měsíc před olympiádou změnil premiér Mirek Topolánek své původní rozhodnutí a přece jen poletí na olympijské hry do komunistické Číny.

Svůj odmítavý postoj k účasti zveřejnil v době, kdy čínské úřady násilím potlačily protestující v anektovaném Tibetu. V úterý oznámil opak - s argumentem, že na cestu se vydá z úcty k českým sportovcům a že pozvání na zahájení her od pořadatelské země nadále odmítá.

"Sportovci, kteří se na hry připravují pět let, si zaslouží, abych je podpořil," uvedl Mirek Topolánek navzdory tomu, že olympijský cyklus je pouze čtyřletý.

V té chvíli mu stál v zádech několikanásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný, který je zároveň funkcionářem Mezinárodního olympijského výboru.

Blogeři o olympiádě
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Blogeři o olympiádě

Železný už minulý týden v obsáhlém rozhovoru pro deník Sport za účast představitelů země v Pekingu lobboval. Použil přitom stejnou argumentaci, s níž dnes vystoupil premiér.

Mirek Topolánek řekl, že do Pekingu se vydá se svým synem, jemuž výlet na olympiádu zaplatí sám.

Premiérovu cestu platí Český olympijský výbor, který patří k hlavním organizátorům kandidatury Prahy na pořadatelství olympijských her.

Topolánkovi ministři byli proti

Ještě na jaře to ale jednoznačně vypadalo, že Topolánek vyhoví značné části české politické reprezentace, která nebyla jeho cestě do Pekingu nakloněna.

"Události, které v poslední době sledujeme v Číně, vedou nejenom mne, ale celou řadu představitelů v Evropě a i v zámoří k rozhodnutí na zahájení olympijských her nejet," uvedl v dubnu premiér.

Mirek Topolánek tak tehdy předešel rozhodnutí svých ministrů, které požádal, aby o jeho účasti na olympiádě rozhodli. Průzkum, který deník Aktuálně.cz mezi ministry vlády provedl, ukázal, že většina členů kabinetu je proti tomu, aby premiér do Číny odcestoval.

Své nové rozhodnutí ale s vládou oficiálně nekonzultoval. 

Čtěte souvislosti: Má Topolánek jet do Pekingu? Ministři jsou proti

Na olympiádu nepojede ani prezident Václav Klaus. Hlavu státu však k rozhodnutí nepřivedl odpor k čínské vnitřní politice, ale rekonvalescence po operaci kyčle, kterou si naplánoval na dobu konání her.

 

Právě se děje

Další zprávy