Právě se stal ministrem. Ondřej Liška odpovídal on-line

eli, sim
4. 12. 2007 15:55
Učitele chce hodnotit podle kvality výuky
Nový "bažant" ve vládě: Ondřej Liška
Nový "bažant" ve vládě: Ondřej Liška | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Čtyři hodiny poté, co jej na Pražském hradě jmenoval Václav Klaus ministrem školství, si Ondřej Liška udělal čas na on-line rozhovor se čtenáři Aktuálně.cz.

Má za sebou divoký půlden: Kromě jmenování stihl také první "seznamku" s úředníky ministerstva školství, schůzku se šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem a pak spěchla do sněmovny, kde se ČSSD pokouší svrhnout vládu.

Rozhovor, který probíhal živě přes skype, začal v 15:00. Trval padesát minut a Liška se mimo jiné svěřil nejen s "pikantériemi" - že kouřil marihuanu a nevadí mu výstřední oblečení - ale především s tím, jaké kroky pro svůj úřad plánuje. Chtěl by například hodnotit učitele podle kvality jejich výuky.

Odpovědi Ondřeje Lišky čtěte ZDE:

Odpovězeno: 04. 12. | 15:09Autor: rastarapraman

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat,jestli budete nadále za ministerstvo podporovat Kateřinu Neumannovou v roli prezidentky připravovaného MS v Liberci ?

Ondřej Liška: K personalnim otazkam se chci vyjadrit az po zverejneni sve koncepce prace v resortu do konce volebniho obdobi, coz ocekavam za dva az tri tydny.

Odpovězeno: 04. 12. | 15:13Autor: Jirka

Otázka: Budete prosazovat skolne? Alespon castecne? Spousta profesoru ma pristup - mate to zadarmo, tak co byste chteli. Dekuji

Ondřej Liška: Debate o skolnem se nevyhneme, jde spise o to, jakou ji dame prioritu. Tato vlada skolne nezavede, stoji to i v koalicni smlouve. Stoji tam i to, ze zahajime debatu o vetsim zapojeni privatnich zdroju do skolstvi. Dokud ale nevyresime mnohem zasadnejsi problemy skolstvi (jeho socialni prostupnost, pristup k nemu, pokracovani kurikularni reformy a mohl bych pokracovat velmi dlouho), nepovazuji skolne za aktualni. Ovsem davam Vam za pravdu, ze vztah ucitelu i studentu ke vzdelani bude muset prijit pomerne zasadni zmenou.

Odpovězeno: 04. 12. | 15:13Autor: nebula

Otázka: ...zdravim a blahopreju...kouril jste nekdy marihuanu..?..dik za odpoved...

Ondřej Liška: Ano, kouril.

Odpovězeno: 04. 12. | 15:14Autor: Luc.

Otázka: Zajímalo by mě, kolikrát jste si dnes již převlékl košili. Máte dnes opravdu perný den... Přeji, ať se Vám daří.

Ondřej Liška: Dekuji za podporu. Je to HODNE narocny den. Myslim, ze malokdo mel tu prilezitost nastoupit do ministerske funkce behem stavky. Ale ja jsem necekal, ze to budu mit lehke, naopak.

Odpovězeno: 04. 12. | 15:15Autor: lukeš

Otázka: pane Liška bude česke školství více o školství a ne jenom o penězech pro učitele???

Ondřej Liška: Rozhodně o skolstvi. Debata o jeho kvalite je vsak neoddelitelna od kvality ohodnoceni ucitelu.

Odpovězeno: 04. 12. | 15:18Autor: XRADIM J. STECHOVSKYX(t)

Otázka: Stále jsou střední školy, které omezují studenty v tom, jakou mají mit image, jaké mají mít oblečení, co si o tom myslíte?

Ondřej Liška: Urcitemu veku odpovida i vystredni obleceni. V zapadnich zemich vidite vystrednosti jeste vice, ale plati tam pravidlo, ze pokud se clovek chova ferově a dodrzuje hygienu, je pripustne co do vizaze skutecne hodne. Pokud je to v techto mantinelech, nemel by to byt problem.

Odpovězeno: 04. 12. | 15:18Autor: Čučkin

Otázka: Dobrý den.Budou teď na ministerstvu zaměstnanci v době volna moci kouřit trávu ?

Ondřej Liška: V zadnem pripade. Pri zamestnani je pozivani jakychkoliv omamnych latek vcetne alkoholu zcela neprispustne a odsouzenihodne.

Odpovězeno: 04. 12. | 15:26Autor: XRADIM J. STECHOVSKYX(t)

Otázka: Pane Liško, užíval jste omamné a psychotropní látky Vy sám? Nemyslíte si, že dekriminalizace drog je ustupování zlu a populismus? Neměl byste naopak vystupovat proti drogám, ale i alkoholu a cigaretám u žáků a studentů?

Ondřej Liška: Zadne jine drogy krome marihuany. Vystupuji tvrde proti zneuzivani omamnych a psychtropnich latek. Debata, ktera se nyni otevrela o dekriminalizaci, je z me strany vedena jedinou snahou: ochranit deti a jejich rodice pred zhoubnymi ucinky drog. Kriminalizace marihuany, kterou uziva temer tretina skolaku, vede ke stigmatizaci techto deti. Namisto toho je potreba deti ucit prevenci - tedy co delat, kdyz se setkam s drogou, jake to bude mit ucinky, pestovat v nich zdravy zivotni styl a odpovednost. Kriminalizace ale znamena ocejchovani, spolecenske vylouceni a snizeni sanci na to, ze dite tuto zivotni peripetii s omezenou spolecenskou nebezpecnosti uspesne zvladlo. Zatim tomu tak neni a odbornici potvrzuji, ze dekriminalizace je spravny krok. Proto jeste jednou a jasne: mym prvotnim zajmem je ochrana techto deti a jejich rodin.

Odpovězeno: 04. 12. | 15:32Autor: Jirka

Otázka: Dobrý den, jaký je Váš názor na jednotné státní maturity a jaký na používání testů obecně vzdělávacích předpokladů pro přijetí na vysokou školu? Byl by jste u přijímacích zkoušek na VŠ pro, aby byla více brána v potaz předchozí praxe v oboru?

Ondřej Liška: Statni maturity byly odlozeny a jsou politicky nevyhnutelne a spravne. Otazka je ale JAK dobre budou pripraveny a JAK konkretne prospeji nasemu systemu, to je treba optimalizovat. Tyto otazky je treba vyresit jeste predtim, nez se pristoupi k plnemu zavedeni.

Odpovězeno: 04. 12. | 15:35Autor: Adéla Poláková

Otázka: Dobrý den, pane Liško, můžete mi, prosím, vysvětlit, jak je možné, že student 1. ročníku vysoké školy vojenské má "plat" 12 - 14 tisíc měsíčně? To nemá ani začínající učitel - už absolvent VŠ. Děkuji.

Ondřej Liška: V systemu odmenovani ve skolstvi je nekolik nelogicnosti. Objem penez na ohodnoceni je nutno propojit s otazkou kvality vzdelavani. Vasi otazce rozumim, ale odpoved na ni je velmi komplexni. Proto jen: bez systemovych zmen se situace nezlepsi. Jsem odhodlan k nim prispet.

Odpovězeno: 04. 12. | 15:43Autor: Jirka

Otázka: Pane ministře!Blahopřeji Vám ke jmenování.Bohužel nevěřím,že se situace ve školství změní.Školství je obrazem celé společnosti,a zde situace není zrovna ideální.Přesto :,,Jak chcete více zainteresovat mladší pedagogy,aby neopouštěli školy a šli za lepším?Děkuji

Ondřej Liška: Ja Vasi viru nesdilim, protoze pak bych tento ukol ani nemohl prijmout. Vim, ze existuji kroky, ktere situaci zlepsi a ja je chci prosadit. Existuje take nekolik zpusobu, jak motivovat a udrzet mlade pedagogy. Jednim z nich je lepsi hodnoceni prace ucitelu a na zaklade toho i stanoveni jejich ohodnoceni. Nejen roky, ktere clovek ucitelstvim stravil, ale take kvalita jeho vyuky by se mela stat meritkem jeho platoveho ohodnoceni.

Odpovězeno: 04. 12. | 15:46Autor: Honza ZZR

Otázka: Pane Liško, myslíte si, že škola má hlavně vyučovat způsoby hledání informací (ne tolik prostého memorování) nebo spíše vychovávat? Děkuji!

Ondřej Liška: Jedno od druheho nelze uplne oddelit. Nejen INFORMACE je treba umet hledat a byt schopen uspet v profesionalni draze, ale vzdelavani musi umet i FORMOVAT mlade lidi ve smyslu jejich socialnich vztahu a integrity. Bezesporu je potreba velmi zasadne posilit modernizacni snahy v nasem skolstvi, jedna se prece o to, zda pristi generace budou zit v demokraticke a konkurenceschopne spolecnosti.

Odpovězeno: 04. 12. | 15:52Autor: Pavel

Otázka: Necítíte se jako loutka,která pro svůj věk bude konat tak jak si bude přát předseda?

Ondřej Liška: Necitim, jsem autonomni politik, jehoz postoje, rozhodovani a integritu slov a cinu lze kontinualne sledovat. Nechavam na posouzeni volicu a svych blizkych, zda temto principum dokazu dostat.
Omlouvam se vsem ctenarum Aktualne.cz, na jejichz dotazy jsem nestacil odpovedet. Je to dnes pro me mimoradne nabity den. Jsem rad, ze jsem ho mohl zcasti vyuzit i pro komunikaci s Vami prostrednictvim serveru Aktualne.cz. Verim, ze odpoved na dalsi Vase otazky naleznete v me koncepci rizeni resortu skolstvi, v politickych rozhodnutich a vysledcich me prace pro ceske skolstvi a vzdelavani.

 

Právě se děje

Další zprávy