Praha chce léčit domácí násilníky. Bude první v Česku

Eva Benešová
23. 2. 2009 19:07
Odborníci nabízí pachatelům domácího násilí psychoterapie

Praha - Pražské intervenční centrum přichází s novinkou, která by měla snížit počet případů domácího násilí.

Během několika týdnů spustí kurzy sebeovládání pro násilníky. Psychoterapie je určena především pro ty, které už policie kvůli násilí v rodině vykázala ze společné domácnosti.

Centrum doufá, že pachatele postupně naučí řešit konflikty nenásilnou cestou.

Obdobné zařízení zatím jinde v republice nefunguje. Existuje pouze Probační a mediační služba, která pracuje s pachateli trestných činů. A mezi ně domácí násilí nepatří.

Čísla o domácím násilí

  • V roce 2007 bylo vykázáno ceklem 854 mužů a 8 žen
  • V roce 2008 počet vykázaných klesl na 668 mužů a 13 žen
  • Nejvíce vykázaných hlásí z Moravskoslezského kraje (323 případů), nejméně naopak z Plzeňska (38 případů)
  • K násilí dochází v polovině případů mezi manželi, dále mezi partnery a rodiči a dětmi. Výjimečné je násilí mezi prarodiči a vnoučaty či mezi sourozenci
  • Policii žádá o pomoc přibližně deseti procent všech týraných
  • S žádostí otálejí průměrně 5 až 10 let

V zahraničí nastupuje i policie

"V Rakousku či Německu má takový pachatel dokonce nařízený rozhovor s policií. U nás v současné době zůstává mimo péči odborníků a násilí se tak může ještě stupňovat nebo přerůst v nebezpečné sledování," vysvětlila Aktuálně.cz ředitelka intervenčního centra Marie Šusterová.

Zhruba v půli března proto spustí telefonní linku, prostřednictvím níž bude moci kontaktovat psycholožku.

"Záleželo by čistě na něm, zda mu postačí jeden rozhovor nebo bude vyžadovat delší terapii. Hlavním cílem je, aby člověk získal náhled na své chování a naučil se ovládat agresi," tvrdí.

Přibližně po půl roce chce organizace celý program vyhodnotit a své služby případně rozšířit.

Terapie nepovinná zůstane

Zatím je těžké odhadnout, zda terapie vzbudí zájem agresorů. Zákon totiž "léčbu" násilníkům nenařizuje a podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Veroniky Ludvíkové ani v dohledné době nebude.

"Je to stejné jako s alkoholiky nebo drogově závislými. Pokud by někdo docházel na terapii pouze proto, aby mu u soudu udělali čárku, tak by to nesplnilo účel," myslí si poslankyně Eva Dundáčková (ODS).

Takzvaný institut vykázání začal platit v lednu 2007. Oběť domácího násilí na jeho základě může požádat policii o vykázání násilníka ze společné domácnosti. Základní lhůta je deset dní, postupně ale může být prodloužena až na jeden rok.

Během roku 2007 muselo dočasně domovy opustit 862 lidí, o rok později už jich bylo zhruba o čtvrtinu méně - 679. Česko je tak mezi zeměmi spíše výjimkou. Když vykázání uzákonili v roce 1997 v Rakousku, muselo z domácností 1449 násilníků, o rok později jich bylo už 2673. Jejich počet se pak každý rok zvyšoval.

 

Právě se děje

Další zprávy