Potvrzeno: Jakl míří do boje o Hrad, uspěl v primárkách

ČTK ČTK
17. 6. 2012 18:19
Tajemník prezidenta Klause získal nominaci Strany svobodných občanů
Ladislav Jakl
Ladislav Jakl | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause, v neděli získal nominaci neparlamentní Strany svobodných občanů pro kandidaturu na Hrad.

Jakl byl jediným kandidátem a v prezidentských primárkách pro něj hlasovalo 88 procent z 35 procent zúčastněných členů a příznivců strany. Po nedělním republikovém sněmu strany to potvrdil předseda Petr Mach.

"S potěšením jsem přijal podporu Svobodných na prezidentskou kandidaturu," řekl na sněmu Jakl. Prezidentův tajemník měl podle Macha podporu vedení strany, která nyní začne sbírat potřebných 50.000 podpisů pod petici za Jaklovu prezidentskou kandidaturu.

Svobodní mají přes tisíc členů a registrovaných příznivců, kteří mohli hlasovat o podpoře Jakla. Pokud seženou potřebné podpisy občanů, Jakl se počátkem příštího roku v přímých prezidentských volbách utká s expremiéry Janem Fischerem a Milošem Zemanem, kteří jsou na prvních dvou místech volebních preferencí.

K dalším kandidátům patří například šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. V prezidentských primárkách ODS vede senátor Přemysl Sobotka.

Svobodní se profilují jako pravicová euroskeptická strana. Tvrdí, že pokud se nepodaří prosadit zásadní změny Evropské unie, měla by ji Česká republika opustit.

 

Právě se děje

Další zprávy