Poslanců LIDEM je šest, sněmovna jim schválila klub

Jakub Novák
8. 2. 2013 17:24
Novelu zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny koalice téměř beze zbytku využila
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na třetí pokus, po zmatcích a zpochybněných hlasováních, prošel v Poslanecké sněmovně těsným rozdílem návrh umožňující straně LIDEM, aby si vytvořila svůj vlastní poslanecký klub.

Schválením návrhu ústavně-právního výboru byl totiž snížen limit minimálního počtu poslanců pro vytvoření poslaneckého klubu v průběhu volebního období z deseti na šest.

A právě tento návrh, který je koaličním ústupkem straně LIDEM, vzbuzoval silné negativní emoce.

"Nezažil jsem větší odpornost a hnus, než je tento návrh," nechal se slyšet zpravodaj Jan Chvojka (ČSSD).

Ze snížení počtu poslanců na šest si naopak ve svém vystoupení dělal legraci Vít Bárta, který například navrhoval různé kluby, které by díky novému pravidlu mohli vytvořit poslanci KSČM.

"Poslanců Věcí veřejných je jedenáct - pokud se přihlásí někdo dvanáctý, jsme ochotni improvizovat," dodal potom na závěr.

Proti schválenému návrhu se ostře ohradila i místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

"Tato úprava znamená, že vláda legitimizovala přeběhlictví, to nelze než opakovat. Jen aby se nynějším vládním stranám všechny dnešní změny v budoucnu nevymstily," varovala Klasnová.

Navzdory tomu, že Poslaneckou sněmovnou tento návrh prošel, nemá strana LIDEM ještě vyhráno. V tomto znění návrh zcela jistě vrátí do sněmovny senátoři a vzhledem k postoji Miloše Zemana, který považuje stranu LIDEM za nelegitimní, jelikož neprošla volbami, lze čekat z jeho strany prezidentské veto.

A v té době již může být mnoho věcí jinak, včetně oné křehké "stojedničkové" většiny.

Náhubek opozici Němcová stáhla

Jedním z návrhů, který předložila Miroslava Němcová, bylo omezení rozpravy k pozměňovacím návrhům ve třetím čtení.

"Není možné, aby se nedalo ve třetím čtení o těchto návrzích diskutovat," kritizoval návrh šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc zejména s odkazem na to, že některé pozměňovací návrhy jsou načteny na poslední chvíli.

"Je alarmující, že vůbec šéfku komory napadne chtít omezovat vystupování poslanců. Ale celá novela, kterou dnes sněmovna přijala, je neuvěřitelný paskvil, který pomáhá pouze této vládě pouze v tomto volebním období. O zklidnění legislativy do budoucna nemůže být ani řeči," přidala se ke kritice Klasnová.

Ostrý nesouhlas opozice Němcová přijala a část svého návrhu, který tuto věc upravoval, stáhla.

Dlouhý nos na Senát

Zbývající návrhy - mimo jiné možnost v průběhu schůze hlasováním bez rozpravy sloučit rozpravu ke dvěma nebo více bodům, nebo dvouminutový limit pro odůvodnění návrhu na změnu nebo doplnění pořadu schůze - však ponechala beze změn a jako takové je sněmovna také schválila.

Ačkoliv se jednalo o senátní novelu, z jejího znění nakonec po schválení pozměňovacího návrhu Marka Bendy (ODS) nezbylo prakticky ani písmeno - koalice ho tak využila pouze jako prostředek k prosazení svých vlastních návrhů.

 

Právě se děje

Další zprávy