Poslanci zvýšili důchody. O kolik? To není jasné

Martina Macková
1. 4. 2008 17:01
Penzisté nezískají mimořádných šest tisíc za reformy
Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Zvýší se důchody o šest procent, nebo o 465 korun? Nikdo z poslanců neví, přitom dnes zvedli ruce, aby penzistům přidali.

O výši přidání se teprve na Nečasově ministerstvu práce a sociálních věcí bude rozhodovat. Návrh na zvýšení důchodů předloží až ve chvíli, kdy bude schválen zákon, který vládě valorizaci umožňuje.

Ze 162 poslanců bylo pro zvýšení důchodů 158 zákonodárců, proti nebyl nikdo.

Mimořádná valorizace se má týkat starobních, invalidních i pozůstalostních penzí. V republice je dostává 2,7 milionu lidí.

Sněmovna o vyšších důchodech rozhodla ve zkráceném jednání, jediným hlasováním.

Okrádáte důchodce

Návrh podpořila i opozice, která je v zásadě pro navýšení měsíčních rent penzistů. I když vláda odmítla její nápad s jednorázovou, šestitisícovou, kompenzací dopadů ekonomických vládních reforem.

Jak se mohou důchody zvýšit?

  • Všechny penze se zvýší o 465 korun bez ohledu na to, jak velký starobní či invalidní důchod dosud lidé brali.
  • Všechny penze vzrostou o šest procent. Na valorizaci by tedy nejvíc vydělali lidé, kteří v aktivním věku do penzijního systému přispěli nejvíc.

"Budeme hlasovat pro zákon. K němu dáme doporučení vládě, aby zvýšila důchody už od června a o 670 korun. Nemůžeme k tomu ale vládu zavázat," potvrdil už před jednáním Aktuálně.cz Zdeněk Škromach. Opozice přesto v debatě vládu ostře kritizovala, že důchodcům přidává málo.

"Okrádáte důchodce, jejich životní úroveň se snižuje," opakovali opoziční poslanci. "Ne, letos v září bude reálná hodnota důchodů nejvyšší od roku 1990," oponoval ministr Petr Nečas.

"Bylo to dobré rozhodnutí a jsem rád, že ho podpořila i opozice," řekl po hlasování Nečas.

Sociální demokraté navrhli usnesení, aby vláda nezvýšila důchody jen o 465 korun od srpna, ale o 670 korun od června. Doporučení sněmovny však může vláda ignorovat.

Tisíce? Neprošlo

Důchodci nedostanou přidáno jednorázově šest tisíc korun, ani tisíc korun.

Tyto návrhy opoziční ČSSD ve sněmovně nezískala dostatek hlasů.Podle názoru vlády by dávka 6 tisíc pro každého penzistu, byla příliš drahá pro celý systém. Zatímco vládní "přidání" přijde státní kasu na 6,6 miliardy. Návrh sociálních demokratů by stál 17 miliard.

"Jediná realistická je cesta, kterou jde tato vláda. Za dva roky vzrostly důchody o více než 17 procent," míní Nečas. "Tyto návrhy nebyly myšleny vážně, ale populisticky," dodal.

"Na námitku, že je to příliš drahé říkám: Co není drahé v důchodovém systému. Ale rozhodně by tato kompenzace systém nezruinovala, budou tam přebytky ve výběru," uvedl Škromach.

 

Právě se děje

Další zprávy