Poslanci zbrojí na rozpočet. Chtějí přesouvat miliardy

Martina Machová Martina Machová
1. 12. 2009 13:23
Největší změny chtějí lidovci a levice
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci se chystají měnit státní rozpočet navržený kabinetem premiéra Jana Fischera. V jeho druhém čtení chystají přesuny peněz podle stranických priorit.

Státní rozpočet na příští rok má Poslanecká sněmovna na programu sice až ve středu, již nyní ale strany avizují, kterému rezortu by rády jeho balík seškrtaly a kde by naopak rády přidaly.

Politici totiž v tuto chvíli nemohou měnit výši státního dluhu. Ten na své poslední schůzi ukotvili na hranici 162,7 miliardy korun.

Například lidovci ale chtějí přeskupit 4,5 miliardy v rámci rozpočtových kapitol.

"Budeme prosazovat, aby na sociální služby byl navýšen příspěvek o 3 miliardy korun, a dorovnání přímých plateb zemědělcům," uvedla místopředsedkyně partaje Michaela Šojdrová.

Vzít potřebnou sumu chtějí například z fondu dopravní infrastruktury nebo najít rezervy v samotném rezortu sociálních věcí.

Podle lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové je potřeba přesunout peníze na sociální služby a zěmědělcům
Podle lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové je potřeba přesunout peníze na sociální služby a zěmědělcům | Foto: Ludvík Hradilek

Chystá se útok i na úsporný balíček

Poslanci KDU-ČSL současně chtějí sáhnout i do schváleného Janotova balíčku. Ještě v úterý chtějí v zrychleném režimu přijmout zákon, který vrátil mateřskou na původní hodnotu z letošního roku. Janotův úsporný balíček přitom počítal s jejím snížením o 23 procent.

Ušetřit se tak mělo 1,2 miliardy korun. Kde prostředky v případě schválení zákona ale zatím nechtějí lidovci prozradit. Prý zatím není ani jisté, zda návrh sněmovnou projde.

S lidovci se v mnohém shodují sociální demokraté. Své chystané přesuny vyčíslili na 11,5 miliard korun.

I jejich prioritou je zajistit 1,5 miliardy na dorovnání plateb zemědělcům. Oproti lidovcům by si pak představovali na sociální služby částku ještě vyšší - 3,8 miliardy korun.

"Zhruba 1,8 miliardy korun nalezneme uvnitř kapitoly, zhruba o dvě miliardy zdroje kapitoly navýšíme," vypočítal místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté dále chtějí udržet platy ve veřejné sféře na rovni letošního roku. Fischerova vláda totiž navrhovala jejich čtyřprocentní snížení, čímž by ušetřila 7 miliard korun.

ČSSD chce místo toho najít rezervy v rezortu dopravy, obrany nebo všeobecné pokladní správě.  

Na sociální služby chtějí přidat 3,8 miliadry i Zelení. Komunisté se pak shodují na všech návrzích s ČSSD a jsou rozhodnuti hledat v rozpočtu i peníze na mateřskou.

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Jan Langer

Starostové chtějí přidat na dotace

S vlastním pozměňovacím návrhem přišla i TOP 09. Ta chce ve státním rozpočtu najít 2,033 miliardy korun na kompenzaci propadů rozpočtových příjmů obcím a městům do 10 tisíc obyvatel. Maximálně by přitom bylo možné získat 517 korun na obyvatele.

Získané peníze by měly nově jít na spolufinancování projektů, na něž obce vysoutěžily dotace z EU a nyní by si na ně kvůli hospodářské krizi museli půjčovat.

Podle jejího prvního místopředsedy Miroslava Kalouska je možné získat potřebnou sumu drobnými škrty v kapitolách některých ministerstev. Jednalo by se o položky, které měly úřady určené například na nákupy vybavení, a žádné ministerstvo by podle Kalouska nebylo existenčně ohroženo.

Bez vlastních návrhů jdou do bojů o miliardy z rozpočtu občanští demokraté. Ti jsou ochotní podpořit pouze změny podpořené rozpočtovým výborem, tedy navýšení 190 milionů jako pomoc s financováním programů z EU na úkor obsluhy státního dluhu a drobné přesuny v rámci rezortu zemědělství.

„Respektujeme jednou schválený kompromis," vysvětlil strategii ODS její předseda Mirek Topolánek s odkazem na přijetí balíčku protischodkových opatření ministra financí Eduarda Janoty.

 

Právě se děje

Další zprávy