Poslanci si spletli jména a dali osm milionů jiné obci

Michal Štůsek Michal Štůsek
16. 3. 2010 10:45
Dotaci ze státního rozpočtu dostaly Boršice u Blatnice namísto Boršic
Foto: Ludvík Hradilek

Uherské Hradiště - Boršice jako Boršice, řekli si nejspíš politici a úředníci při posledním rozdělování peněz ze státního rozpočtu.

Omylem se jim tak podařilo přidělit osm milionů korun obci, která o ně vůbec nežádala, jen se jmenuje téměř stejně jako ta, která s dotací počítala na opravu svojí radnice. O úřednickém přehmatu informovaly Hospodářské noviny.

Zmíněná částka nakonec skončila na účtu uherskohradišťských Boršic u Blatnice, nikoliv jejich sedmadvacet kilometrů vzdálených sousedů z Boršic.

"Snažili jsme se být korektní, byli jsme ochotní se této částky zříci, dokonce jsme to i odsouhlasili na zastupitelstvu. Ale bylo pozdě. Bylo nám řečeno, že už to nejde přepsat ve státním rozpočtu," řekl listu starosta nečekaně obdarované vesnice Bohuslav Vávra.

Vesnice původně žádala o dotace na opravu tří obecních budov, ani jedna však neodpovídá částce, kterou nakonec získali. Starosta tak musel narychlo vymyslet způsob, jak peníze utratit. Osm milionů nakonec použil na opravu místní školky, která přestává vyhovovat hygienickým předpisům.

Anonymní zodpovědnost

Zmíněný přehmat při rozdělování státních peněz nejenže opět předvedl, že politici často rozdělují peníze nezodpovědně, ale že zároveň není možné zpětně dohledat, kdo je za odklepnutí dané dotace zodpovědný.

"Boršická dotace se do státního rozpočtu propasírovala v balíku, který pravidelně doporučují poslanci rozpočtového výboru. Ti se však navzdory dlouhodobé kritice pod jednotlivé návrhy nepodepisují," poukazují na jádro problému Hospodářské noviny.

A jak již to tak bývá, nikdo ze zodpovědných politiků si na průběh rozhodování o dotaci pro Boršice nepamatuje. "Vůbec nejsem v obraze. Nevím, že bych se v tom nějak angažoval," reaguje na dotaz deníku zlínský poslanec Josef Smýkal (ČSSD), jenž je členem rozpočtového výboru.

Šéf rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) dokonce stížnost na pochybení v přidělení dotace zamítl, vše je prý v pořádku.

 

Právě se děje

Další zprávy